Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Marie Odgaard

Efter protesterna – ikväll tävlar Eden Golan för Israel i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Israels Eurovision-representant Eden Golans medverkan i tävlingen har varit omstridd och kantats av protester på grund av kriget i Gaza. Ikväll framför hon bidraget ”Hurricane” i andra semifinalen.

I februari presenterade Israel sitt Eurovision-bidrag med 20-åriga Eden Golan. Låten hette då ”October rain”, som enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

Bidragets titel och delar av låttexten ansåg EBU vara för politiska och Israel tvingades göra flera justeringar för att inte riskera att diskvalificeras.

Eurovision song contest 2024

Flera röster har även höjts för att Israel ska portas från Eurovision, vilket har avfärdats av EBU som står fast vid att musiktävlingen inte ska påverkas av politik.

”Upp till dem”

Eden Golan har än så länge knappt uttalat sig, men till Israeliska KAN svarar hon på hur hon känner inför möjliga protester i Malmö kring sin medverkan:

– Det är upp till dem. Folk har rätt att säga sin mening men jag fokuserar på min del, vilket är att bjuda på det bästa uppträdandet, och att fokusera på de bra vibbarna och de goda människorna.

Väntas gå till final

Israel tävlar som nummer 14 i startordningen i kvällens semifinal, som direktsänds i SVT 1 och på SVT Play klockan 21.00. Tio av de sjutton tävlande går vidare till finalen och enligt bettingsidorna tror man att Eden Golan är en av dem.

Inför kvällens semifinal väntas även demonstrationer hållas både för och emot Israels medverkan i Eurovision song contest.

Hör Eurovision-reportern om hur det gick på Eden Golans repetitioner inför semin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet