Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Ekelin/SVT

Kritik mot upprop om eldupphör i Gaza: ”Nämner inte Hamas massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Över 700 svenska kulturarbetare har skrivit under ett upprop som kräver omedelbart eldupphör i Gaza.

Nu riktar ordförande för Judiska centralrådet, Aron Verständig, kritik mot uppropet. Men ingen bakom uppropet vill bemöta den.

Det var förra veckan som Expressen publicerade ett upprop, där över 700 undertecknade bland annat kräver ”omedelbart stopp av det militära, politiska och ekonomiska stödet till Israels handlingar”. 

Uppropet är den svenska versionen av ett internationellt initiativ från organisationen Artists for Palestine, som samlat in drygt 2000 namnunderskrifter, däribland skådespelaren Tilda Swinton och regissören Mike Leigh.  

Krig mellan Israel och Hamas

”Fokuserar enbart på ena sidan”

Ordförande för Judiska centralrådet, Aron Verständig, är kritisk till uppropet och ser det som problematiskt att det inte tar upp båda sidorna av konflikten.

– Det betonar bara vad som har skett den senaste veckan. Det nämner inte med ett enda ord Hamas vidriga massaker på över 1000 civila israeler, inte med ett ord de 200 israeliska civila som nu sitter gisslan i Gaza, säger han.

Uppfattar du det som kontroversiellt att vara kritisk till Israels motangrepp mot Gaza, som också FN ställt sig kritiska till? 

– Nej, det ser jag inte alls som kontroversiellt. Jag tror att det är helt rimligt att man kräver att Israel agerar exempelvis i enlighet med folkrätten. Det som jag tycker är kontroversiellt är att man enbart fokuserar på vad den ena sidan har gjort.

Vill inte ge sig in i debatten

Kulturnyheterna har sökt flera av de som undertecknat uppropet i Expressen utan framgång, då ingen vill bemöta Aron Verständigs kritik.

En av de som sökts förklarar att hen inte vill ge sig in i en redan polariserad debatt, och flera hänvisar till det som står i uppropet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet