Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försöker att fortsätta skapa kultur. Men vi gör det av pliktkänsla. Vi ser skapandet som en protest för att inte förlora vår mänsklighet”, säger poeten och journalisten Mahmoud AlShaer. Foto: Privat.

Poeten Mahmoud AlShaer i Gaza om kulturarvsförstörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Gaza har lamslagit kulturen. Över 200 historiska byggnader och platser har förstörts, enligt den ideella organisationen Heritage for Peace. Men hur mår kulturarbetarna som är fast i Gazaremsan, efter fem månader av krig?

– Jag kämpar för att inte glömma vem jag var innan kriget började, säger poeten och journalisten Mahmoud AlShaer.

I början av kriget mellan Israel och Hamas intervjuade Kulturnyheterna tre kulturarbetare som var fast i Gazaremsan för att fråga om vilken roll kulturen, om någon, kan spela.

Krig mellan Israel och Hamas

Växande sopberg och basala behov

Kulturnyheterna ringde upp poeten och journalisten Mahmoud AlShaer som driver ett kulturcenter i Gaza igen, nu fem månader senare.

– Landets kulturarbetare är ingenting annat än en del av civilbefolkningen med exakt samma basala behov. För närvarande lever vi under väldigt tragiska omständigheter.

Mahmoud AlShaer befinner sig i gränsövergången Rafah i Gaza där han beskriver lidandet för civilbefolkningen som en humanitär katastrof. Kriget i Gaza fortsätter att skörda liv. Svälten är påtaglig. Sjukdomar är utspridda i staden. Det råder stor brist på rent vatten och mediciner.

– Folk tvingas leva bland sitt eget avfall och sophögarna på gatorna. Allt detta pågår förutom spridningen av sjukdomar.

Omfattande skador på kulturarv

FN-organet UNESCO har med hjälp av satellitövervakning sammanställt en lista i med 41 stycken landmärken som helt eller delvis förstörts. Organisationen Heritage for Peace, som jobbar med kulturarv i konfliktzoner, uppskattar att fler än 200 kulturarvsbyggnader eller platser förstörts.

– Många kulturcenter och antika platser är utsatta för skador, säger Mahmoud AlShaer.

– Trots allt detta försöker vi fortsätta skapa kultur. Men vi gör det av pliktkänsla. Vi ser skapandet som en protest för att inte förlora vår mänsklighet.

En kamp mot glömska

Mahmoud AlShaer beskriver sitt tillstånd som en kamp mot glömska.

– Jag kämpar för att minnas min mänskliga existens. Jag försöker minnas mina bekymmer, vem jag var innan kriget, mina olika försök att skapa. Och jag föreställer mig att en stor del av mina konstnärskollegor slits mellan skapandet och deras basala mänskliga behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet