Alkoholrekommendationerna skärps. Drick du fyra små starköl vid ett tillfälle en gång i månaden ska du erbjudas vård, enligt Socialstyrelsen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Alkoholråd skärps – max fyra små öl på en kväll

Uppdaterad
Publicerad

Fyra små starköl vid ett tillfälle en gång i månaden. Dricker du så mycket bör du erbjudas vård. Det gäller både män och kvinnor i Socialstyrelsens nya alkoholrekommendationer till hälso- och sjukvården.

De nya rekommendationerna från Socialstyrelsen är att hälso- och sjukvården bör erbjuda stöd till dem som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

Dricker man så mycket klassas det som riskbruk enligt Socialstyrelsen.

För kvinnor innebär det ingen förändring jämfört med de tidigare rekommendationerna. Men för män innebär det en minskning med fem standardglas per vecka och ett standardglas per tillfälle, en tydlig skärpning jämfört med tidigare.

Ökad cancerrisk

Anledningen till att rekommendationerna skärps för män är att forskning visar att de löper större risk än man tidigare trott att drabbas av alkoholrelaterade skador, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Förutom risken för beroende och skador på hjärna och lever, så finns det också en ökad risk för cancer som är bättre kartlagd nu än vad den varit tidigare, säger han till TT

Kvinnor får högre alkoholkoncentration i blodet vid samma konsumtion som männen, därför är gränserna för riskbruk av alkohol högre för män i de tidigare rekommendationerna.

Det finns ännu inga alkoholrekommendationer för ammande kvinnor.

Forskningen går isär

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) bör man avstå från alkohol helt och hållet. Socialstyrelsens rekommendationer skiljer sig därför från NNR.

– Man kan inte sätta en gräns när det är ofarligt att dricka alkohol, men på en lägre konsumtion så går studierna för mycket isär för att vi ska kunna lämna en sådan rekommendation, säger Thomas Lindén.

Rekommendationerna är en del av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälsosamma levnadsvanor och ska alltså fungera som vägledning inom hälso- och sjukvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man dricka igen om man haft ett alkoholberoende? Alkoholforskaren och psykologen Sara Wallhed Finn reder ut i inslaget. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.