Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar hälso- och sjukvårdsdirektören Martin Andersson hur region Gävleborg har påverkats av vårdblockaden. Foto: Fredrik Sandberg/TT och region Gävleborg

Sjukvårdsdirektören om vårdblockaden: ”Är en ansträngning för oss”

Publicerad

Hitintills har region Gävleborg bara behövt stryka enstaka operationer efter det att strejken inleddes. Desto längre strejken pågår, desto mer kan patienter komma att påverkas, det menar Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid region Gävleborg.

Det har gått en dryg vecka sedan vårdblockaden inleddes. Något som omfattar 63 000 regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker i hela landet.

– Vi har inte haft någon påverkan på vårat akuta uppdrag eller inom vård som inte kan anstå, säger Martin Andersson.

Ändrade arbetsrutiner

Vid något tillfälle har regionen använt sig av exempelvis luftburen transport istället för vägburen för att på så vis undvika skyddsarbete.

Kommer patienter med vanliga läkarbesök på hälsocentraler påverkas?

– Nej de kommer inte påverkas. Det kan mer vara så att patienter som ska utföra endoskopi eller ortopediska operationer som kan påverkas, säger Martin Andersson.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.