Styret i Perstorp kovände på fredagen och drog tillbaka förslaget om att lägga ner socialnämnden, detta sedan Perstorps framtid tänkt om Foto: SVT

Ingen nedläggning – socialnämnden i Perstorp blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Perstorp blir kvar. Det finns inte längre något stöd för förslaget om nedläggning för att få kontroll över de skenande kostnaderna inom hemtjänsten.

Det extra fullmäktigemötet på fredagen, där beslutet skulle fattats, ställdes in.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S) drog redan på fredagsförmiddagen tillbaka förslaget i kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta sedan Perstorps framtid, som ingår i majoriteten, ändrat uppfattning

Välkomnar vändning

En som är glad över detta är oppositionsrådet Lotta Wendt (ViP).

– Med sitt mediala utspel har Ronny Nilsson och majoriteten orsakat nämnden stor skada. Det kommer att ta tid att bygga upp förtroendet igen, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Orsaken till förslaget om nedläggning är socialnämndens underskott på drygt 20 miljoner kronor i fjol.

”Bristande styrning”

– Det är väldigt mycket i en liten kommun som Perstorp. Det handlar om bristande kontroll och styrning på kostnaderna, sa Ronny Nilsson (S) till SVT i april.

Förslaget, som de styrande partierna S, M, C, KD och Perstorps framtid då stod bakom, var att låta ett socialt utskott direkt under kommunstyrelsen ta över.

För många frågetecken

Därefter har Perstorps framtid svängt. Ordföranden Yvonne Långström säger till Helsingborgs Dagblad att det fanns för många frågetecken med förslaget. Socialnämnden i Perstorp blir därmed kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.