Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT knackar på i det misskötta hyreshuset. Foto: Strömsunds kommun/SVT

Misär i hyreshus i Hammerdal – fastighetsägaren förbjuds låta någon bo där

Uppdaterad
Publicerad

Källare full med sopor och is, krossade fönster och ingen installerad värme. En hyresfastighet i Hammerdal i Strömsunds kommun var så illa skött att Strömsunds kommun nu förbjuder fastighetsägaren att låta någon bo i huset.

Miljö- och byggavdelningen fick uppgifter från socialtjänsten om att boende i huset levde under miserabla förhållanden. Bilder från fastigheten visar hur källaren är fylld av sopor, is och mögel. Ytterdörrar saknar handtag och lås och fönsterrutor är trasiga. Det finns inget fast värmesystem, utan huset värms upp av elektriska element och det finns inte duschmöjligheter i alla lägenheter. Det har inte varit snöröjning vid huset, så soporna har inte kunnat tömmas sedan oktober.

Även räddningstjänsten som fått ta del av bilderna ser brister i brandsäkerheten i huset.

Fastighetsägaren skyller på hyresgästerna

Fastighetsägaren själv hävdar att det är de boende som orsakat bristerna och skadorna på fastigheten. Kommunen har bett ägaren att redovisa skadorna som de boende skulle ha orsakat, men det har han inte gjort trots flera påminnelser.

Miljö- och byggnämnden har beslutat om förbud att låta någon bo i huset från 15 april. Lägenheterna kommer att kontrolleras innan det kan bli aktuellt att häva förbudet.

Fastighetsägaren säger till SVT att huset ska restaureras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.