Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dialogpolis Magnus Björn-Bentzen är nöjd att helgens islamkritiska manifestationer i Malmö avlöpte utan våld och upplop. Möt honom i klippet. Foto: SVT

Koranbränning i Malmö – kaoset uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Ena dagen brände de en koran på Gustav Adolfs torg i Malmö, andra dagen släpade de koranen i ett hundkoppel genom staden. Oron hängde i luften inför aktivisterna Jade Sandbergs och Salwan Najems besök i Malmö i helgen, men det befarade kaoset uteblev.

En klar framgång för samarbetet mellan stans dialogpoliser och frivilligorganisationer – och en oväntad vändning på vad som kunde blivit en våldsam start på Eurovision-veckan.

”Kan vi prata om det?”

– Det kallas lågaffektivt bemötande, att man är väldigt lugn. ”Jag förstår att du är arg. Kan vi prata om det?”, säger dialogpolisen Magnus Björn-Bentzen om sin arbetsmetodik.

Koranbränningar i Malmö

SVT bad honom kommentera bilderna från Gustav Adolfs torg i fredags, där Jade Sandberg och Salwan Najem genomförde en koranbränning. Uppskattningsvis 400 åskådare fanns på plats, liksom ett massivt polisuppbåd.

Allt avlöpte lugnt, delvis till följd en till synes spontan motaktion en bit bort på torget. En grupp pro-palestinier började dansa folkdans och ropa slagord, i syfte att locka över publiken från det islam-kritiska evenemanget.

– Det blev en vändpunkt, sedan var det mycket lugnare på plats, konstaterar Magnus Björn-Bentzen.

Promenad utan polistillstånd

De båda aktivisternas promenad på lördagen med koranen i hundkoppel förlöpte även den utan våldsamheter, även om en arg åskådare vid ett tillfälle försökte ta koranen ifrån duon. Till slut valde polisen att upplösa sammankomsten, som till skillnad från fredagens aktion saknade polistillstånd.

De båda händelserna stärker Magnus Björn-Bentzens hopp om att även de närmsta dagarnas Eurovison-firande ska gå fredligt och värdigt tillväga.

– Jag är lugn inför de stora sammankomster som väntar, och som jag själv varit med och planerat inför. Man kan aldrig veta säkert, men själv känner jag mig trygg, säger Magnus Björn-Bentzen.

SVT har förgäves sökt Jade Sandberg och Salwan Najem för en kommentar.

Med ett oväntat folkdans-initiativ stal en grupp palestinier mycket av uppmärksamheten från fredagens koranbränning i Malmö Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet