Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elfsborgssupportrar eldar på skyddsnätet under allsvenskans avslutning på Malmö stadion. ”En seger för Malmö FF men en förlust för svensk fotboll”, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson. Foto: Andreas Hillergren/TT

Polisen kritisk till läktarkaoset på Malmö stadion i matchen mellan MFF och Elfsborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen riktar hård kritik mot arrangören efter läktarkaoset under guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg.

– Arrangören har inte kontroll över delar av arenan. Grupperingar gör som de vill, säger kommenderingschef Mats Karlsson till SVT Nyheter Skåne.

Söndagens allsvenska guldmatch på Malmö stadion kantades av stök både på hemma- och bortaläktaren.

Först försenades andra halvlek av att Elfsborgssupportrar bland annat rev i och försökte sätta eld på säkerhetsnätet på sin sektion. När matchen skulle sättas i gång, tände MFF-klacken bengaler och skickade upp någon form av rökfyrverkerier.

Röken lade sig över arenan och brandlarmet gick, vilket ledde till ytterligare försening. Efter slutsignal skickade båda klackarna bengaler och fyrverkerier mot motståndarsidan.

Fick brännskador

Något som Mats Karlsson reagerade starkt på var att det säkerhetsnät som hade satts upp vid MFF-klacken kunde tas ned utan problem, trots att arrangören förstärkt med fler ordningsvakter än vanligt.

– När anordnaren åläggs att sätta upp nät för att man inte ska kunna skjuta in, och en gruppering från Malmösidan hoppar ned och tar bort det i lugn och ro utan att någon stoppar dem – det visar att på vissa delar av arenan är det andra som bestämmer. Det är oroväckande, säger han.

Visitationerna inför match var uppenbart otillräckliga, enligt polisen. Mats Karlsson menar att en konsekvens av detta är att man nu ser mer skador på publiken.

”Olagliga beteenden”

MFF:s säkerhetschef Peter Narbe tar avstånd från det inträffade.

– Det är helt oacceptabla förutsättningar att bedriva ett matchevenemang under. Sättet som pyroteknik används, kastas och skjuts ut, det är både farligt och skapar stor otrygghet för övriga som är där för att titta på match, säger han till SVT Sport.

Malmö FF kartlägger nu händelseförloppen för att få en helhetsbild. Redan nu konstaterar klubben att det förekom flera olagliga beteenden, som brott mot maskeringsförbudet, brännandet av illegal pyroteknik, skadegörelse av egendom och misshandel.

Till nästa allsvenska start kommer MFF att bygga om bortaläktaren för att förbättra säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.