Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Ask, trafikdirektör i region Kalmar län, säger att färdtjänsten är åter igång med hjälp av ersättningsfordon för de biogasbussar som är under utredning. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Efter bussexplosionen – färdtjänsten återupptas i Kalmar län med hjälp av ersättningsbussar

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan exploderade en av Kalmar Länstrafiks biogasbussar som används för färdtjänst. 50 fordon plockades då ur drift, något som bland annat påverkade färdtjänsten – men nu ska verksamheten komma igång igen.

–Vi har skaffat ersättningsfordon för att få igång färdtjänsten, säger Mattias Ask, trafikdirektör på Region Kalmar Län.

-Vi är tacksamma för att folk visade förståelse förra veckan, men nu ska allting komma igång trots att vi har flaggat för att det kan förekomma förseningar, fortsätter han.

Bussen som exploderade stod parkerad vid en uppställningsplats i Nybro. Smällen var så kraftig att den hördes långväga, och efteråt beslutade Kalmar Länstrafik att plocka bort alla liknande fordon ur trafik.

Det handlade om ett 50-tal fordon, något som under förra veckan fick stor påverkan, främst på sjukresor, färdtjänst och skolskjuts för barn som har anpassad skolgång.

Tillgången på fordon är dock fortsatt begränsad vilket kommer leda till förseningar och längre telefonköer än normalt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Ask, trafikdirektör på Kalmar länstrafik anser att det man gör nu, att återigen besiktiga alla 50 minibussar av märket som bolaget har i trafik, är gott nog för säkerställa att en explosion inte sker igen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.