Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertälje kommuns säkerhetschef om de kriminellas rörelser över kommungränserna och vad det nya samarbetet innebär. Foto: Clara Fritzon/SVT

Säkerhetschefen: Kriminella flyr Södertälje – flyttar till grannkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunen och polisen i Södertälje lyckats nysta upp flera härvor kopplat till välfärdsbrott drar de kriminella vidare till nya platser. Ett samarbete ska nu förhindra att samma brott begås på nytt på andra sidan kommungränsen.

Kommunerna vill komma åt till exempel olaglig marknadsexploatering och fusk med försörjningsstöd, enligt Södertälje kommuns säkerhetschef Emir Gazibegovic.

Södertälje kommun är initiativtagare till det nya samarbetet med grannkommuner runt Mälaren – efter att polisen larmat om att kriminella som tidigare verkat i Södertälje beger sig till grannkommuner och fortsätter sin verksamhet.

Det är, enligt kommunen, första gången kommuner samarbetar mot brottslighet.

Skydd mot korruption

I fokus finns framförallt välfärdsbrott, medan andra insatser såsom polisens operation Ragnhild jobbar mot vapensmuggling och gängkriminella.

Förhoppningen är att tillsammans hitta bra sätt att skydda sig mot bland annat korruption och få bort den tystnadskultur som råder på många håll. Men det kommer att ta tid. 

– Det här är strukturella problem som sats under decennier, att en insats skulle hjälpa bort det här på en kort tid kommer inte ske, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef på Södertälje kommun.

Hör mer i videon ovan om hur de kriminella rör sig över kommungränserna och hur det nya samarbetet ska fungera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

kommunerna som samarbetar

Södertälje, Västerås, Eskilstuna, Enköping, Västerås och Nykvarn är kommunerna som ingår i Mälarkommuner mot organiserad brottslighet.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.