Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Cherguis (V) invändningar mot en eventuell försäljning och Jari Puustinens (M) svar på Maria Cherguis kritik i videon. Foto: SVT

Beslutet: Eskilstuna kommun prövar försäljning av energibolaget

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade Eskilstunas kommunfullmäktige att pröva en försäljning av delar av kommunens energibolag EEM, Eskilstuna energi och miljö.

SVT har tidigare berättat att den politiska M- och S-majoriteten i Eskilstuna kommun vill utreda möjligheterna att sälja delar procent av EEM.

Under tisdagen röstade majoriteten tillsammans med Sverigedemokraterna för att pröva en försäljning av delar av energibolaget. Kommunen ska även genomföra en konsekvensanalys av vad ett så kallat breddat ägande kan innebära.

– Vi har godkänt en förstudie om breddat ägande kring energibolaget. Och nu fullföljer vi den processen och ser var den här frågan kan landa någonstans. Det slutgiltiga beslutet kommer i slutet av nästa år, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

De verksamheter som kan få ett breddat ägande upp till 49 procent är värme, stadsnät, elnät och elhandel. Under perioden 2018-2023 stod dessa verksamheter i snitt för över 90 procent av bolagskoncernens resultat.

VA, återvinning, Retuna och biogasen inkluderas inte i en eventuell försäljning.

Vänsterpartiet är kritiska

– Kommunen får in intäkter genom att bredda ägandet, så man kan betala av skulder och göra satsningar inom välfärden, säger Jari Puustinen.

Men oppositionsrådet Maria Chergui (V) är kritisk till att en försäljning skulle gynna kommunen i längden.

 – Vi blir av med en jättestor summa pengar som det här bolaget kan ge oss varje år, säger hon.

I november startade Vänsterpartiet en namninsamling för att få till en folkomröstning om en eventuell försäljning av delar av EEM. Partiet har hittills samlat över 1 000 röster, enligt Maria Chergui.

Men för att en kommunal folkomröstning ska bli av krävs namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade personerna i kommunen – det vill säga drygt 8 300 personer.

 I videon: Hör Maria Cherguis invändningar mot en eventuell försäljning och Jari Puustinens svar på Maria Cherguis kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.