Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör undersköterskan Erika och sjuksköterskan Sara berätta om hur de drabbas – och vad patienterna kan vänta sig. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Kris på akuten i Katrineholm: ”Patientsäkerheten hotas”

Uppdaterad
Publicerad

Akuten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är underbemannad, samtidigt som det finns ett anställningsstopp.

– Det är hemskt, jag har inga ord, säger undersköterskan Erika Karlsson.

Personalen på akuten och medicinska intermediärvårdsavdelningen, Mima, brottas redan i dag med underbemanning och mycket övertid. Från och med nästa vecka väntas situationen förvärras. Då kommer det att vara 25 pass i veckan där det saknas personal.

– Det saknas undersköterskor som man inte får rekrytera till, i stället ska det ske i en form av bemanningsenhet under hälso- och sjukvårdsdirektören. Men det finns noll undersköterskor i den bemanningsenheten, säger sjuksköterskan Sara Karlsson Stjärnholm.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Chefer avsäger sig arbetsmiljöansvar

Medarbetarna fick information om situationen under torsdagen. Då meddelade även enhetscheferna på akuten att de avsäger sig sitt arbetsmiljöansvar.

– De anser att från och med nästa vecka kan de inte ansvara för att vi kommer att ha det bra på akuten och Mima.

Startat namninsamling

Personalen på akuten och Mima har startat en namninsamling för att förändra situationen. Under fredagen var det 32 anställda på avdelningarna som hade skrivit på.

Var namninsamlingen ska lämnas har de inte bestämt i dagsläget.

Hör undersköterskan Erika och sjuksköterskan Sara berätta om hur de och patienterna påverkas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet