Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka lösningar som Hyresgästföreningen föreslår för att korta kötiderna till billigare hyresrätter. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Längre kötid till billigare hyresrätter i Stockholm

Publicerad

Hyresrätter med lägre hyra efterfrågas när många får det tuffare ekonomiskt. Färska siffror från Bostadsförmedlingen i Stockholm visar nu att kötiden ökar både i huvudstaden och resten av länet.

– Lägenheterna med lägre hyra blir färre för varje år som går, och så fyller vi på med en väldigt dyr nyproduktion. Vi vet vilka tuffa tider vi har här nu och framöver, säger Henrik Weston, utvecklingsledare för bostadsförsörjning på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Tiden i bostadskön blir längre

För treor i Stockholms stad, med en boyta på 70-79 kvadratmeter med en hyra under 10 000 kronor, har kötiden ökat med 1,2 år under perioden 2019–2023.

För lägenheter i övriga länet har tiden förlängts med en månad, för en lägenhet med motsvarande hyra. Om kötiden har ökat ännu mer under denna vinter går ännu inte att se i statistiken.

Förslag som kan hålla nere hyrorna

Länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden 2023 visar att rikare hushåll gynnas av flyttkedjor som uppstår vid nyproduktion, men det gör inte hushåll med lägre inkomster.

Henrik Weston på länsstyrelsen varnar för att många inte har råd med de dyra hyresrätterna. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Henrik Weston, utvecklingsledare på länsstyrelsen, är oroad över läget. Allmännyttan har lagkrav på att vara samhällsnyttig och att främja bostadsförsörjningen i kommunen.

– Kommunerna är så inriktade på nyproduktion och att man ska lösa bostadsförsörjningskravet genom att bygga nytt. Men det handlar också väldigt mycket om hur man använder det bestånd man redan har, säger Henrik Weston.

En sådan sak är att endast genomföra nödvändig renovering och ge mer inflytande åt hyresgästerna.

Parterna pekar på olika lösningar

Bara 15 procent av de nyproducerade hyreslägenheterna de senaste åren är dessutom tillräckligt stora för flerbarnsfamiljer, det vill säga har minst fyra rum.

På branschorganisationen Fastighetsägarna ser man också problem med dyra hyreslägenheter och föreslår en förstärkning av bostadsbidragen som en av flera lösningar.

– Ytterst handlar det dock kom att vi måste ha regelverk som ger incitament att bygga fler hyresrätter, säger Nathalie Brard, chef för fastighetsmarknad på Fastighetsägarna.

I årets hyresförhandlingar kräver Fastighetsägarna tolv procent i höjning av månadshyrorna.

Kötider till hyresrätter i stockholm

För treor med dyrare hyra än 10 000 kronor i månaden, inom Stockholms stad, har kötiden ökat med sju månader på fyra år.

Genomsnittlig kötid för alla lägenheter, inklusive nyproduktion:

December 2023: 9,5 år

December 2022: 9,3 år

December 2021: 10,0 år

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm

hyresrätter i länet

1990 var 60 procent av upplåtelseformerna i Stockholms län hyresrätter och 2023 låg det på 36 procent, då många hyresrätter ombildats till bostadsrätter.

Mellan 2016 och 2022 ökade privatvärdarna medelhyran för en trerumslägenhet med 23 procent, från 7 700 kronor per månad till 9 500 kronor per månad.

Hos allmännyttan ökade den allmänna medelhyran med 12 procent, från 6 950 kronor per månad till 7 800 kronor per månad.

Källa: SCB och länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.