Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både tallen och reliktbocken älskar sol. Nu får kommunen ett särskilt ansvar att vårda och bevara dem. Hör mer i videon med naturförvaltare Henrik de Joussineau. Foto: Ivan Kruys

Reliktbocken får skydd – Väsby gör naturvårdsinsatser för sex arter

Uppdaterad
Publicerad

Sandbarrskog, reliktbock och backsippa är några av de platser och arter som får extra omsorg i framtida samhällsplaneringar i Upplands Väsby kommun.

Sex olika arter och fem naturtyper är med på listan som kommer att ligga till grund för Upplands Väsbys framtida samhällsplanering och naturvård. Bland annat den rödlistade skalbaggen reliktbocken.

– Vi vill med våra naturvårdsinsatser göra rätt insats på rätt plats, säger Henrik de Joussineau, naturförvaltare i Upplands Väsby.

Paraplyarter i fokus

Kriteriet för att få vara med på listan är att det ska vara en paraplyart, det innebär om en specifik art skyddas kan det hjälpa andra arter.

Med på listan är bland annat den mycket ovanliga bredbandad ekbarkbock, som för andra året i rad har påträffats i kommunen. Andra arter är den blommande växten ryl, backsippa, fisken asp, skalbaggarna synchita separada och reliktbocken.

De utvalda naturtyperna är barrdominerad gammelskog, sandbarrskog, torra gräsmarker, fuktängar och ädellövsmiljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.