Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som en stor version av Pac-man”, säger Alice Carlsson, trafikplanerare på Enköping kommun. Foto: David Rydell/SVT

160 kilometer väg i Enköping kartläggs – med digitala frukter och bär

Publicerad

160 kilometer väg ska återigen kartläggas i Enköping. Till sin hjälp har kommunen Enköpingsbor, frukt och bär.

– Det är som en stor version av Pac-man, säger trafikplaneraren Alice Carlsson.

2022 kartlade Enköpings kommun det 160 kilometer långa vägnätet i Enköping. Med hjälp av flera Enköpingsbor och en app scannades vägarna in och analyserades med hjälp av AI. Materialet användes senare för att se på vilka vägar man skulle göra åtgärder.

Nu ska man följa upp för att se hur man har skött sig.

”Som en stor version av Pac-man”

Torsdag 9 maj låses appen upp igen och de som vill kan fästa sin mobil i bilen och börja köra för att samla bland annat blåbär och bananer. I slutändan analyseras det hur många frukter och bär användaren har samlat in och det omvandlas till pengar.

– Det är som en stor version av Pac-man, säger Alice Carlsson och hänvisar till det klassiska arkadspelet från 1980-talet.

Kostnaden: 550 000 kronor

Enligt Enköpings kommun kostar inventeringarna 2022 och 2024 samt databasen som hanterar all video drygt 550 000 kronor.

– Filmningen förra gången tog cirka en vecka – något som vi tjänstepersoner skulle ha svårt att hinna med på så kort tid då vi har mycket annat att prioritera, säger Alice Carlsson och betonar att materialet är väldigt viktigt.

– Är vi ute i god tid med åtgärderna så kan vi undvika stora okontrollerade utgifter. Så sparade pengar beror lite på hur man ser på frågan.

I klippet: ”De här frukterna blir sedan pengar” – trafikplaneraren om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.