Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hittade DNA-träffar på gärningsmännens vita overaller.” Hör senior åklagare Charlotte Stege Unger om de senaste framgångarna i fallet. Foto: Polisens förundersökning

Man sköts ihjäl i Uppsala 2017 – nu åtalas två personer

Uppdaterad
Publicerad

Ett sju år gammalt mord kan vara närmare en lösning. Nu åtalas två personer misstänkta för inblandning i en dödsskjutning i stadsdelen Boländerna i Uppsala 2017.

Det efter att en ledargestalt i det kriminella nätverket Dödspatrullen lämnats ut från Spanien.

Den 1 april 2017 skjuts en 43-årig man ihjäl intill en snabbmatsrestaurang i Boländerna.

Flera personer grips under de kommande månaderna men det kommer inget åtal.

En av personerna som då häktades för mordet är en idag 26-åring person som är en utpekad ledargestalt i Dödspatrullen, ett kriminellt nätverk från norra Stockholm. Personen släpptes senare och det skulle dröja nästan sju år innan åtal kunde väckas för mord.

Överlämnades från Spanien

26-åringen misstänks för en rad brott i Spanien men överlämnades i början av 2024 till Sverige och återigen häktades misstänkt för mordet i Boländerna.

Även den andra åtalade personen misstänks haft en ledande position i det kriminella nätverket och har suttit häktad sedan maj förra året.

– Vi återupptog en mycket grundlig förundersökning som tidigare inte nådde hela vägen fram till åtal. Dialogen med NFC har också varit avgörande. Vi bad dem titta på beslagen igen, och glädjande nog, med hjälp av ny teknik, kunde de bland annat hitta DNA-träffar på overallerna som gärningspersonerna bar vid mordet, säger senior åklagare Charlotta Stege Unger till SVT.

Huvudförhandlingen inleds den 9 april. Enligt åklagaren väntar ytterligare ett åtal mot en av personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.