Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet varslar om utökad konflikt, och kräver miljonskadestånd av Region Värmland för beordrat skyddsarbete. Foto: SVT

Nya varsel i vårdkonflikten – Karlstads kommun kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom nya varsel i den pågående vårdkonflikten. Anställda i bland annat Karlstads kommun varslas om blockad mot övertid, mertid och nyanställningar.

Samtidigt riktar Vårdförbundet miljonkrav mot Region Värmland för vad man menar är felaktigt beordrat skyddsarbete.

Det är bland annat sjuksköterskor inom äldre- och hemsjukvård och skolsköterskor som nu kan dras in i konflikten. Totalt gäller varslet 5000 anställda i 29 kommuner, däribland Karlstad.

– Vi analyserar effekterna för fullt. Just nu ser det bra ut men det kommer ju en sommar också säger Beatrice Rodin, HR- och förhandlingschef i Karlstads kommun.

Varslet träder i kraft den 20:e juni om ingen överenskommelse nås mellan parterna innan dess.

Miljonkrav för skyddsarbete

Vårdförbundet riktar också skarp kritik mot det skyddsarbete som beordrats hittills under konflikten. I Värmland har facket begärt tvisteförhandlingar i tio fall, med skadeståndsanspråk på sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

– Man har använt skyddsarbete för att täcka upp för vabb och sjukdom, precis som man använder övertid annars., säger Helen Engström på Vårdförbundet i Värmland.

Regionen: ”Har förhållit oss till reglerna”

Region Värmland menar dock att man agerat korrekt.

”Vi anser att vi förhållit oss till de regler som finns kring skyddsarbete enligt avtal och använder oss av detta för att säkerställa att patientsäkerheten inte äventyras.”, skriver regionens förhandlingschef Niklas Larsson i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.