Temabild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt avtal mellan STF och samebyarna undertecknat

Publicerad

Nu är det undertecknat och klart.

Det nya avtalet som reglerar Svenska turistföreningens verksamhet i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Bland annat ska alla stugor och fjällstationer öppna två veckor senare under sommarsäsongen, av hänsyn till rennäringen och kalvarnas tillväxt.

Det har varit en lång process att få till ett avtal för Svenska turistföreningen – STF:s fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen.

Men under tisdagen beviljade länsstyrelsen STF:s ansökan om markupplåtelse i västra Jämtlandsfjällen och Härjedalen.

Det här innebär att STF i viss mån minskar sin service och kapacitet i stugor och på fjällstationer i den så kallade Jämtlandstriangeln.

Tidigare i höstas meddelade STF och berörda samebyar att de kommit överens om en lösning för elva av organisationens anläggningar där huvuddragen var kortare säsonger och minskat utbud på fjällstationer samt att fjällstugan Gåsen stängs den 1 januari nästa år.

Dock kommer ett mindre säkerhetsrum hållas öppet vid Gåsenstugan av fjällsäkerhetsskäl till och med 19 april 2024. Därefter utvärderar länsstyrelsen behovet om det ska vara öppet även nästa vintersäsong.

Vad gäller Rogen och Skedbrostugorna har länsstyrelsen beslutat om ett tillfälligt avtal som i korthet innebär att stugorna finns kvar under vintersäsongen 2023/2024, det avtalet upphör 30 april 2024.

På Sylarna Fjällstation minskas antalet bäddar till totalt 100 och senast 2028 stänger restaurangen. Även på Helags Fjällstation stänger restaurangen senast 2028. Självhushåll och butik ska dock finnas kvar på bägge platserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.