Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor konstutställning invigd i Kiruna. Foto: Stefan Karlsson

Stor konstutställning invigd i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En stor konstutställning finns att se på Konstmuseet i Norr i Kiruna.

Med sin konst fyller 40 konstnärer fem våningar indelade i fyra olika utställningar. Och samiska konstnärer finns med.

I torsdags öppnade Konstmuseet i Norr en stor konstutställning i stadshuset Kristallen i Kiruna. Ett fyrtiotal konstnärer medverkar i utställningen som är indelad i olika teman.

Musiechefen Maria Lind säger att den stora utställningen blir som en nystart för konstmuseet eftersom de första åren har varit svajiga.

– Vi vill visa det genom att fira konsten och det gör vi i dagarna fyra med alla konstnärer, många är på plats. Det kommer att vara presentationer, workshops, diskussioner. Vi lyfter samtidskonsten eftersom den är så bra på att hjälpa oss att förhålla oss till den verklighet som vi lever i, säger Maria Lind.

Fredrik Prost och Inga Wiktoria Påve är två av de konstnärerna som deltar med sin konst på femte våningen, kallad Observatioret i utställningen ”Konst och liv i den kritiska zonen”. Sammanlagt är det omkring tio samiska konstnärer som visar sin konst.

Två av utställningarna ”Formskön och funktionell med Jon Tomas Utsi” och ”Textil Magi” finns att se till slutet av maj, de övriga två fram till hösten.

I klippet ovan hör du mer om utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.