Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmer med misstänkta för terrorattacken i Moskva sprids i ryska medier. Foto: Telegram

Misstänkta för terrorn i Moskva gripna – slås blodiga

Uppdaterad
Publicerad

Flera misstänkta för terrorattacken i Moskva har gripits, uppger ryska myndigheter. Blodiga klipp av när männen förhörs sprids i ryska medier, men deras identiteter har ännu inte verifierats.

Elva personer hade vid 13.20-tiden, svensk tid, gripits för attacken mot Crocus City Hall i Krasnogorsk utanför Moskva. Minst 133 personer dödades. Terrorsekten IS har tagit på sig dådet.

I ett tal hävdar president Putin att samtliga skyldiga gripits.

Terrorattack i Moskva

Fyra av dem ska enligt ryska myndigheter ha gripits i Brjanskregionen. De påstås ha varit på väg mot den ukrainska gränsen när de ska ha upptäckts av polis. En eldstrid ska ha utbrutit, enligt den statliga nyhetsbyrån Ria.

Rysk media visar männen blodiga

Flera filmklipp på de misstänkta, vars identiteter ännu inte klarlagts, har publicerats av ryska nyhetskanaler. Ett visar hur en av dem förhörs efter att liggandes på marken ha blivit dragen i håret.

Han säger att han tagit sig till Ryssland via Turkiet och att en ”predikants assistent” erbjudit honom en halv miljon rubel för att döda alla i konserthallen. Vem uppdragsgivaren är nämns inte.

I ett klipp förhörs vad som uppges vara gruppens ledare, blodig i ansiktet, och i ett annat släpas en misstänkt ut ur ett skogsparti. Ett klipp visar hur någon skär honom i örat.

En bild av en fjärde misstänkt visar honom ligga på marken med ett skadat öga. Han blir senare filmad och förhörd på sjukhus.

Uppgifter om Tadzjikistankoppling

Några av de misstänkta männen uppges, bland annat av nyhetskanalen Baza, ha kopplingar till Tadzjikistan. Statliga Ria skriver att uppgifterna inte är bekräftade samtidigt som det ryska inrikesdepartementet uppger att de inte är ryssar.

Tadzjikistans utrikesdepartement skrev tidigt på lördagen att de inte informerats om att tadzjikiska medborgare varit inblandade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryske presidenten kommentera terrorattentatet i Moskva. Foto: Reuters

Meduza: Instruktioner från Kreml

Statliga och Kremlvänliga medier ska enligt uppgifter till den oberoende nyhetssajten Meduza ha instruerats av regimen att i sin rapportering betona den påstådda kopplingen till Ukraina.

Ukrainas regering har förnekat all inblandning. De hävdar att attacken organiserats av Kreml som enligt dem är redo att ”döda sina egna” för att uppnå sina mål och piska upp hat mot Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dave Primov var vittne till attacken. Foto: ASTRA. SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet