Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar världens största kryssningsfartyg hamnen i Miami. Foto: Reuters

Kritiserade rekordkryssaren – här påbörjas jungfrufärden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen satte lyxkryssaren Icon of the Seas segel i Miami. Trots att jungfrufärden är slutsåld har det 365 meter långa skrytbygget väckt kritik och debatt.

– Det är ett steg i fel riktning, säger Bryan Comer, marin chef på lobbyorganisationen The International Council of Clean Transportation (ICCT).

Fartyget ägs av det norsk-amerikanska rederiet Royal Caribbean International, är byggd i Åbo och har en prislapp på svindlande två miljarder amerikanska dollar.

Fartyget kan skryta med en kapacitet på 7 600 personer, en vattenpark med flera rutschkanor och en ishall nere på däck fyra.

Samtidigt som lyxkryssaren lämnar Miami för en sjudagarsresa till Västindien har kritik väckts på flera håll. Anledningen är fartygets användning av flytande naturgas.

Naturgasen, LNG, ger mindre koldioxidutsläpp än övriga fossila bränslen. Däremot är risken för att gasen läcker ut ur motorerna större, vilket orsakar metan i atmosfären.

Metan orsakar ungefär 25 gånger så stor uppvärmningseffekt som koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.