Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår inte varför jag måste stå ut med idioterna” – hör klippet som skakat om det amerikanska rättsystemet. Foto: SVT/Storyblocks

Lärare i USA anklagas för iscensatt rasismskandal – använde sig av AI

Publicerad

En rasismskandal på en högstadieskola i USA har visat sig vara något helt annat än vad man tidigare trott.

En tidigare lärare misstänks nu för att ha försökt hänga ut sin rektor med hjälp av en AI-genererad inspelning.

Fallet, som beskrivs som banbrytande i USA, tog sin början som många andra historier – ett ljudklipp dök upp i sociala medier. I det här fallet hördes en rektor på en högstadieskola i Maryland fälla rasistiska kommentarer om sina elever.

Inspelningen fick stor spridning, plockades upp av lokala medier och ledde till slut till att rektorn stängdes av.

AI

En tid tog fallet dock en oväntad vändning. Polisen kunde då, med hjälp av it-forensiker, konstatera att inspelningen med all sannolikhet var AI-genererad. En tidigare idrottslärare kunde dessutom gripas misstänkt för att ha skapat den.

En dom i fallet skulle kunna få stor betydelse i ett läge där amerikanska myndigheter befarar en våg av AI-relaterad brottslighet, förklarar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Det här har väckt en hel del oro. I mars drog företaget OpenAI in möjligheten för allmänheten att använda företagets text-till-röst-programvara, och i kongressen överväger man begränsningar för företagen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet