Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör idrottsminister Jakob Forssmeds kritik mot klubbarna – och svaret från Henrik Koch, säkerhetsansvarig i AIK. Foto: Bildbyrån/SVT

Kritiken mot klubbarnas arbete med avstängningar: ”Det behövs mer”

Uppdaterad
Publicerad

De allsvenska klubbarna har portat 65 supportrar från sina matcher – men majoriteten hade redan fått tillträdesförbud genom Åklagarmyndigheten.

Nu riktas kritik mot klubbar som inte agerar.

– Klubbarna behöver ta sitt ansvar, säger Torbjörn Eidering, supporterpolis i Borås.

Det finns två sätt att stänga av stökiga personer från fotbollsarenorna. Antingen med tillträdesförbud som beslutas av åklagare – eller med arrangörsavstängningar som kan beslutas av klubbarna själva.

SVT:s enkät till de allsvenska klubbarna visar att totalt 65 personer har arrangörsavstängningar veckan innan premiären.

SVT Sport granskar

Samtidigt har 224 personer tillträdesförbud.

”Behövs mer”

Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrott, tycker att klubbarna bör stänga av fler.

– Det behövs mer, inte minst kring arrangörsavstängningar under längre tid, om den här exkluderingsstrategin på allvar ska fungera.

Malmö har 44 tillträdesförbud bland sina supportrar, vilket är flest av klubbarna – samtidigt har de endast en arrangörsavstängning.

– Tillträdesförbuden är kopplade till händelser som inte skedde på våra arrangemang. Det är anledningen till den stora skillnaden i siffrorna. Vi kan inte ta avstängningar som inte är kopplade till våra arrangemang, säger Peter Narbe, säkerhetschef Malmö FF.

”Finns inga andra medel”

Exkluderingsstrategin går ut på att individer som begår brott eller bryter mot ordningsregler ska identifieras och lagföras alternativt drabbas av andra sanktioner. Strategin ersatte den kritiserade villkorstrappan för några år sedan och polisens förhoppning var att klubbarna skulle ta ett större ansvar.

– En del av strategin är just arrangörsavstängningar som bör användas i fall där folk kanske inte begår brott på läktarna utan mer hjälper till och förbereder, säger Torbjörn Eidering, supporterpolis i Borås.

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch säger att de planerar att ge flera arrangörsavstängningar inom kort. Samtidigt är han kritisk till metoden.

– Bryter någon mot det finns det inga andra medel för oss att ta till. Då är man välkommen in och det finns inget efterspel. Det är tydligare när man lagmässigt ger ett tillträdesförbud, säger han.

TILLTRÄDESFÖRBUD/ARRANGÖRSAVSTÄNGNINGAR

AIK: 38/11

IF Brommapojkarna: 0/0

Djurgården: 28/17

IF Elfsborg: 30/3

Gais: 5/0

Halmstads BK: 6/1

Hammarby: 37/7

BK Häcken: 4/8

IFK Göteborg: 17/7

Kalmar FF: 1/0

Malmö FF: 44/1

Mjällby AIF: 2/0

IFK Norrköping: 5/6

IK Sirius: 0/1

IFK Värnamo: 1/3

Västerås SK: 6/0

TOTALT: 224 tillträdesförbud och 65 arrangörsavstängningar

Siffrorna är från den 13-25 mars 2024 vilket innebär att några beslut kan ha tillkommit eller gått ut sedan dess.

Källa: Polismyndigheten och samtliga allsvenska klubbar

Vad är tillträdesförbud respektive arrangörsavstängning?

Tillträdesförbud beslutas av åklagare och innebär att den beslutet gäller enligt lag är förbjuden att vistas på en bestämd plats, i detta fall idrottsarrangemang där elitfotboll utövas. Tillträdesförbud kan tilldelas personer över 15 år och gäller som längst tre år.

Även klubbarna har rätt att själva stänga av ordningsstörare från sina egna evenemang, detta kallas arrangörsavstängning och innebär att personen som stängts av inte får besöka klubbens evenemang under den period som klubben bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet