Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade varit bra att ha en sådan kontakt på kommunen” – hör vad nyinflyttade Rebecca tänker om satsningen och se Mora kommun berätta mer om projektet som vänder sig till de som är sugna på att flytta till kommunen. Foto: Sofie Lind/SVT

Nytt projekt ska locka nya Morabor att flytta in

Publicerad

Mora kommun satsar på att växa. Därför ska ett nytt projekt hjälpa de som är sugna på att flytta in få svar på frågor och hjälp med kontakter. Målet är 1 500 fler kommuninvånare innan 2030.

Projektet ska pågå i ett år och finansieras både av kommunen och med EU-medel via Leader-projekt som är till för att utveckla landsbygden.

– Vi skapar en samlad inflyttarservice här i Mora. Det är mycket som inflyttade behöver hjälp med längs vägen fram tills dess att de flyttar hit, säger Johan Larsson Jufvas, kommunikationsstrateg på Mora kommun

Vill ha 22 000 Morabor år 2030

Generellt blir det allt färre personer i Dalarna när fler dör än föds. Enbart Ludvika, Malung-Sälen och Falu kommuner gick plus befolkningsmässigt under år 2023. Det visar siffror från SBC, statistiska centralbyrån.

Den generella nedåtgående trenden märks även av i Mora kommun. Förra året fanns 20 563 personer skrivna i kommunen förra året, men det uttalade målet är att bli åtminstone 22 000 personer närmsta åren – förhoppningsvis kan projektet hjälpa till med det.

Hur viktigt är det här projektet?

– Det är viktigt för hela kommunens utveckling, säger Johan Larsson Jufvas, kommunikationsstrateg på Mora kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.