Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu testar Tullverket i Gävle en ny röntgenlastbil – på jakt efter droger i kaffecontainrar från Sydamerika och Afrika. Foto: Rikard Berglin/SVT

Röntgen ska hjälpa tullen i Gävle att hitta knark – i kaffe

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder kaffebönor anländer årligen till Gävle hamn från högriskländer. Nu hoppas Tullverket att en röntgenmaskin ska ge svar på om kaffecontainrarna innehåller droger.

– Idag har vi, på prov, fått en skannerbil. Det innebär att vi kan röntga en hel container på en gång utan att behöva öppna den, berättar Johan Rekke, gruppchef på Tullverket i Gävle.

Om allt går som planerat ska tullinspektörerna i Gävle hamn ha en egen maskin på plats i slutet av nästa år. Men för det krävs ändamålsenliga lokaler – något som idag saknas.

– Om vi får tillgång till en containerskanner så skulle vi hinna med många fler containrar än vad vi hinner idag, säger Johan Rekke.

Kaffe kan gömma droger

Ett problem för tullen i Gävle är de stora mängder kaffe som anländer från högriskländer i Sydamerika och Afrika.

– Det är väldigt svårt att kontrollera därför att kaffet kommer i lösvikt i containrarna. Det är som ett hav av kaffebönor där inne. Med genomlysning av en röntgenapparat skulle det vara betydligt lättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.