Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har blixtrat en hel del under natten i Sandviken. Foto: Stefan Larsson/SVT

Meteorologens uppmaning: Rensa brunnen innan regnet kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Stora regnmängder över Södra Norrland är att vänta fram till klockan 18 imorgon enligt SMHI som har utfärdat en gul varning. Nu uppmanar SVT:s meteorolog att rensa dagbrunnen.

Vid 11:25 på måndagsförmiddagen har flertalet larm om översvämningar och vattenskador inkommit till SOS Alarm. Vid 14:38 var fyra orter i länet drabbade av strömavbrott men enligt Ellevio har alla områden i länet varit drabbade under dygnet.

Förhindra översvämning – rensa brunnen

– Passa på innan regnet kommer tillbaka att rensa dagvattenbrunnen från löv, grenar, gräs eller från det som blockerar brunnen. Då kan man förhindra översvämning, säger Tora Tomasdottir, meterolog på SVT

Hudiksvall värst drabbat i länet

Enligt SVTs meteorolog Tora Tomasdottir så var Hudiksvall mest regndrabbat i länet under natten mot måndag då 68,7 millimeter regn föll över staden.

– Det har varit jättemycket regn och det har säkert fallit mycket regn även på platser där det saknas mätstationer, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Tågproblem orsakar störningar en bit in på eftermiddagen

– Det är mycket fel på ostkustbanan särskilt norr och söder om Gävle överlag såsom signalfel, kontaktledningsfel, det är i huvudsak väderrelaterat. I dagsläget finns det ingen prognos men man betar av felen efterhand, säger Denny Josefsson presskommunikatör på Trafikverket.

Risk för översvämmade vägar

SMHI varnar för att trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar och risk för att till exempel källare, dagvattensystem, vägar och viadukter översvämmas.

Har du filmer och klipp från ovädret i Gävleborgs län? Skicka in dina bilder eller klipp på gavleborg@svt.se

Texten uppdateras

Inställda tåg på sträckan tierp-gävle fram till klockan 16:30

Mälartåg skriver i ett pressmeddelande att det är förseningar på sträckan Uppsala-Tierp-Gävle på grund av signalfel. Vart annat tåg som kör mellan sträckan Tierp-Gävle och omvänt kommer att ställas in fram till 16:30.

Detta är gul varning

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad ska du göra?

Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.