Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se hur Caravaggios Ecce Homo restaureras och Pradomuseets chef berättar hur den den försvunna målningen dök upp igen. Foto: TT

Återfunnen Caravaggio-målning ska visas på Pradomuseet

Uppdaterad
Publicerad

Den italienske barockmålaren Caravaggios målning ”Ecce Homo” försvann under 1800-talet och återfanns på en auktion i Madrid 2021. Nu ska den visas upp på Pradomuseet. ”Det representerar en av de största upptäckterna i konsthistorien”, skriver museet.

Caravaggios ”Ecce Homo” är en oljemålning med bibliskt motiv som föreställer Jesus innan korsfästelsen. Den målades i början på 1600-talet och är ett av 60 verk som man känner till av den italienske renässansmålaren Caravaggio. Det gör den till ett av de mest värdefulla konstverken i världen, skriver Pradomuseet i ett uttalande.

Caravaggios ”Ecce Homo” kom till Spanien redan under 1600-talet och utgjorde en del av det spanska kungahusets konstsamling. Tavlan försvann därifrån under Napoleons invasion och har sedan 1800-talet befunnit sig i olika privatpersoners ägo.

Såldes under fel namn

När den återfanns för tre år sedan var det på en konstauktion i Madrid, där den såldes i tron om att det var ett verk av den spanske konstnären José de Riberas krets. Försäljningen stoppades av spanska myndigheter när Pradomuseet larmade om att det kunde röra sig om en Carravaggio-målning. Utropspriset låg på 1 500 euro, vilket motsvarar ungefär 17 000 kronor. En äkta Caravaggio är värd tiotals miljoner euro, motsvarande hundratals miljoner kronor.

Fyra av världens främsta experter på Caravaggio och barockmålning har nu undersökt målningen och de är eniga om att det rör sig om ett verk av den klärobskyre mästaren. Från den 27 maj kommer ”Ecce Homo” att visas på Pradomuseet.

Klärobskyr

Klärobskyr betecknar dels ljusdunkel i måleri, dels samspelet mellan belysning och skuggning i bilder där konstnären betonar å ena sidan kontrasten mellan ljusa och mörka partier, å andra sidan den successiva övergången från mörkt till ljust som ger en illusion av rundade tredimensionella former, t.ex. i mänskliga kroppsdelar. Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.