Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Foto: Claudio Bresciani / TT

Astra Zeneca återkallar covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca drar tillbaka sitt vaccin mot covid-19 över hela världen, rapporterar The Telegraph. Beskedet kommer bara månader efter att företaget för första gången erkänt att vaccinet kan ge farliga biverkningar.

Ansökan om att dra in vaccinet gjordes den 5 mars och trädde i kraft på tisdagen.

Enligt det svensk-brittiska företaget tas vaccinet bort från marknaden endast på grund av kommersiella skäl. Anledningen är att efterfrågan har minskat då vaccinet har ersatts av andra tillverkares uppdaterade versioner som anpassats efter nya varianter av viruset. Det rapporterar The Telegraph.

Vaccinet har tidigare uppmärksammats på grund av mycket sällsynt men farlig biverkning som orsakar blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar hos den vaccinerade.

Biverkningarna har kunnat kopplas till minst 81 dödsfall i Storbritannien och flera hundra med allvarliga skador. I fjol stämdes Astra Zeneca i Storbritannien efter att en kvinna som fått bolagets vaccin avled i mars 2021.

Erkände biverkningarna

I februari tidigare i år erkände Astra Zeneca för första gången i rättsliga dokument att vaccinet kan ge farliga biverkningar.

Företaget har dock insisterat på att beslutet att dra tillbaka vaccinet inte är kopplat till rättegången eller erkännandet, och uppger att tidpunkten var en ren slump.

I ett uttalande skriver Astra Zeneca att de är ”otroligt stolta över den roll vaccinet spelade för att få ett slut på den globala pandemin.” De tillägger att över 6,5 miljoner liv kunde räddas av vaccinet bara under det första användningsåret, enligt oberoende uppskattningar.

I mars 2021 pausade Sverige vaccineringen med Astra Zeneca för att undersöka de allvarliga biverkningarna. I juli 2021 beslutade Folkhälsomyndigheten att helt fasa ut användningen av vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.