Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expo-researchern: ”Det är den nazistiska drömmen om en revolution”. Foto: SVT/Oskar Kullander

Så ser hotet från högerextrema ut – splittrad rörelse och slagsmålsklubbar

Publicerad

På onsdagen gick maskerade personer till attack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen. Enligt tidningen Expo var utförarna nazister.

Den högerextrema miljön – och hotet från den – har förändrats de senaste åren, menar Christer Mattsson, forskare på högerextremism vid Göteborgs universitet.

– Vi har en situation som liknar 90-talet mycket mer nu, säger han.

Miljön ser väldigt annorlunda ut i dag än för tio år sedan. Då dominerades den av Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) men det är en väldigt liten organisation i dag, enligt Mattsson.

– Vi ser en mycket mer fragmenterad och subkulturell högermiljö. Vilket gör den svårförutsägbar, även för dem i miljön och därmed blir den också mer riskfylld, säger han i Aktuellt.

Fragmenteringen har gjort grupperingarna blivit mindre men farligare vilket gjort att situationen liknar den på 90-talet, menar han.

– Oavsett vad man tycker om NMR hade den organisationen ett inflytande över miljön och kunde reglera våldsanvändningen. Vi har en situation som liknar 90-talet mycket mer nu. Oförutsägbara grupper som är löst organiserade och som är mer benägna att genomföra snabba handlingar där våldet ligger närmare till hands.

Nya subkulturer

En subkultur som växt fram inom den högerextrema miljön är så kallade slagsmålsklubbar. Ett fenomen som är relativt nytt i Sverige. Det började växa fram först 2020 med inspiration från USA och Active Club-nätverket.

– Man har gjort en mix av ultramaskulinitet, våldskapacitet, rasism och högerextremism för att försöka ta sig ut på gatorna och agera mer, säger Jonathan Lehman, researcher på Expo.

Han säger att det framförallt är yngre personer som söker sig till slagsmålsklubbarna – en målgrupp som de etablerade organisationerna haft svårt att nå.

Christer Mattsson säger också att den högerextrema ideologin alltid haft våldet som ett mål och medel, så idéer om att återta gatan och att kämpa med gatustrider är inte nya.

– Det är inte konstigt att det uppstår i de subkulturella miljöerna, säger han.

Se mer om slagsmålsklubbar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.