Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överbefälhavaren general Micael Bydéns tankar om uppgifterna gällande Ukrainas önskan om 1000 Stridsfordon 90. Foto: SVT

Överbefälhavaren om ukrainska önskan om fler stridsfordon från Hägglunds: ”Positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besökte överbefälhavaren Micael Bydén I21 Västernorrlands regemente. Anledningen var ett möte för att prata om den nuvarande militära lägesbilden, som kriget i Ukraina är en del av.

Det var överbefälhavaren general Micael Bydén och Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm som deltog i ett regionalt förbandschefsmöte med regementen och flottiljer i mellersta och norra Sverige.

Turnén fortsätter under onsdagen söderut med Örebro, Halmstad och slutligen P7 i Skåne.  

– Jag gör det för att sända signaler och lyssna till hur det går. Jag ger en bild så att vi har en gemensam lägesbild av situationen som påverkar oss internt och det som är runt omkring, säger Bydén.

Ukraina vill köpa stridsfordon av Hägglunds

Lägesbilden handlar bland annat om den operativa verksamheten, förmågetillväxten och ett eventuellt kommande Natomedlemskap. Kriget i Ukraina var också ett ämne som togs upp, en situation som Överbefälhavaren Bydén beskriver som en omvärldsbild som är allt annat än ljust. 

Kriget i Ukraina är också en del av lägesbilden och sedan tidigare har Ukrainska medier rapporterat om att landet önskar köpa 1000 av Bae Systems producerade CV90.

Hör Micael Bydéns infallsvinkel på det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.