Oscar Properties begärs i konkurs, Stockholms tingsrätt har mottagit en konkursansökan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Oscar Properties begärs i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Det krisdrabbade fastighetsbolaget Oscar Properties begärs i konkurs. Stockholms tingsrätt meddelade på fredagen att domstolen mottagit en konkursansökan.

Det var på torsdagen som några obligationsinnehavare uppgav att de skulle ansöka ”om att bolaget försätts i konkurs” om betalning och återbetalning inte erlagts på fredagen. Det handlar om så kallade seniora icke-säkerställda obligationer i Oscar Properties.

Beloppet uppgår till omkring 884 miljoner kronor.

Efter att långivarna meddelat att de avser säga upp lånen till bolaget meddelade styrelseordförande Peter Norman och styrelseledamoten Markus Dragicevic på torsdagskvällen att de lämnar styrelsen.

Aktien kollapsade

”Bolaget har tyvärr haft en besvärlig timing vid inträde på fastighetsmarknaden och de kraftiga räntehöjningar som förekommit har medfört att styrelseuppdraget på senare tid ändrats till att hantera frågor som det med all säkerhet finns lämpligare kandidater för”, sade Norman i en kommentar i ett pressmeddelande.

Bolagets aktie kollapsade på Stockholmsbörsen sedan Norman och Dragicevic meddelat sin avgång.

Oscar Properties har vid två tidigare tillfällen begärts i konkurs, men då drogs ansökningarna tillbaka. Företaget har senaste åren varit i blåsväder flera gånger, bland annat hade de en långvarig dispyt med Stockholms stad om bostadsprojektet Gasklockan.

Står bakom Norra tornen

De står också bakom Norra tornen, som ligger på gränsen mellan Stockholm och Solna. När första tornet invigdes 2018 var läget ett helt annat för företaget, även om det ringde vissa varningsklockor redan då.

Se när SVT Nyheter Stockholms reporter kolla in utsikten från sextonde våningen, under invigningen i november 2018.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har företaget Oscar Properties gått i konkurs, men så sent som 2018 invigdes ett av deras prestigefyllda byggen, det första av de två Norra tornen. Se reportern spana in byggnaden under invigningsdagen 8 november 2018. Foto: Frida Claesson, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.