Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Kronoberg inför gratis TBE-vaccinering för barn, men hur satsningen ska finansieras är ännu oklart, berättar regionrådet Henrietta Modig Serrate (S). Foto: TT/SVT

TBE-vaccin blir gratis för alla barn i Kronoberg

Publicerad

Region Kronoberg ska införa gratis vaccinering mot TBE för alla länsbor under 18 år.

– Antalet fall ökar varje år och regionen har gått och rekommenderat fler och fler boende att vaccinera sig, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

Beslutet att erbjuda länets minderåriga gratis TBE-vaccinering är en del av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i samband med att det nya styret tog plats i regionhuset.

– Nu ska det nya majoritetsstyret jobba ihop sin första gemensamma budget som vi ska lägga fram i höst och där behöver vi lägga fram pengarna för att kunna genomföra det här, säger Henrietta Modig Serrate (S).

I nuläget är det enligt Modig Serrate (S) oklart vad vaccineringen kostar i Kronobergs län. Ett liknande upplägg finns i Jönköpings län, där barn till och med 19 år från och med i år erbjuds gratis vaccin och som kostar regionen åtta miljoner kronor om året, enligt Modig Serrate.

2023 konstaterades nio fall av TBE i Kalmar län och åtta fall i Kronoberg. 2022 var motsvarande siffror fem respektive tre, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Ingen gratis vaccinering för unga i Kalmar län

I Region Kronoberg rekommenderas de som regelbundet vistas i naturen i någon av riskområdena att vaccinera sig mot TBE. I Region Kalmar län rekommenderas alla i områden med förhöjd förekomst av sjukdomen att vaccinera sig.

Trots att Kalmar län har fler utpekade riskområden än Kronoberg så finns i dagsläget inga planer att gå samma väg som grannlänet.

– Nej, i dagsläget förs inga sådana diskussioner utan vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Kalmar län och fortsätter:

– Men det är jätteintressant att höra att Kronoberg gjort den här bedömningen. Vi får titta på hur de gjort och följa hur det går.

Folkhälsomyndigheten utreder om det ska införas nationella rekommendationer för TBE-vaccinering, men det finns ingen prognos för när utredningen kommer vara klar.

Kommuner med förhöjd risk för TBE

Kalmar län

  • Hultsfred
  • Kalmar
  • Mönsterås
  • Oskarshamn
  • Vimmerby
  • Västervik

Kronobergs län

  • Alvesta
  • Ljungby
  • Uppvidinge
  • Växjö

Folkhälsomyndigheten bedömer att de kommuner som under någon femårsperiod sedan 2005 har haft en statistiskt säkerställd incidens på 1 fall eller mer per 100 000 invånare har en förhöjd förekomst av TBE.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.