Mannen i 30-årsåldern sköts ihjäl i en lägenhet i Flemingsberg – där det även fanns minderåriga barn. Foto: Marko Säävälä/TT

Två döms för mord i Flemingsberg – ”Ren avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2023 sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i Flemingsberg, söder om Stockholm. Nu döms två män för mordet, en för medhjälp till mord och en fjärde frikänns helt.

Polisen har kopplat mordet till den våldsamma konflikten mellan de två falangerna i Södertäljenätverket, Ronna- och Saltskogsfalangen.

De fyra personer som åtalats kopplas alla till Saltskogsfalangen. Den mördade ska däremot ha haft kopplingar till Ronnafalangen.

Mannen i 30-årsåldern var hemmahörande i Södertälje men hade flyttat till Flemingsberg en kort tid innan han mördades. Natten till tisdag den 7 mars sköts han ihjäl i en lägenhet i Flemingsberg.

Tingsrätten: ”En ren avrättning”

Tingsrätten menar att mordet utgör en ren avrättning av en försvarslös person. Den mördade sköts nattetid i en bostad nära sina anhöriga, bland annat ett minderårigt barn. Tingsrätten menar att brottet hamnar i kategorin av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden.

Två av de åtalade, en man som då var 17 år och en 21-årig man, döms för mord. 17 åringen får sju års fängelse medan 21-åringen får livstids fängelse.

Tingsrätten anser det bevisat att tonåringen avlossade skotten. Men 21-åringen anses också skyldig till mord då han deltagit i planeringen av brottet, närvarat vid brottsplatsen och hjälpt 17-åringen gömma bevis och fly platsen.

En tredje åtalad får åtta års fängelse för medhjälp till mord och en fjärde åtalad frikänns.

Därför döms minderårig till fängelse

Eftersom den ena mannen som döms för mord var 17 år vid brottstillfället får livstids fängelse inte dömas ut. I normala fall brukar också en minderårig dömas till sluten ungdomsvård.

– Rätten anser dock att det i det här fallet finns särskilda skäl att välja fängelse som påföljd säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande.

I skälen till detta beskriv att socialtjänsten uttömt sina möjligheter att vårda honom och då han efter avtjänat straff ska utvisas från landet. Risken för att han avviker är därför stor och tingsrätten bedömer att en placering inom SiS inte innebär en tillräckligt säker förvaring av honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur splittrades det kriminella nätverket i Södertälje? I videon förklarar reporter Aida Arslanovic bakgrunden till den nätverkskriminalitet vi ser idag – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.