Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Sofia Larsson på hennes arbetsplats när hon testar en BvS10, bandvagnen som Hägglunds exporterar allt fler av. Foto: Hans Lindblom/SVT

Sofia har fått nytt jobb – testar bandvagnar på Hägglunds i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Larsson är en av många som anställts när BAE Hägglunds i Örnsköldsvik har vuxit. Nu arbetar hon med tester och utprovning.

SVT Västernorrland följde med henne när hon gjorde tester med bandvagn BvS10 på Hägglunds egen testbana.

Ett stort snömoln virvlar upp när bandvagnen sätter fart över övningsfältet Nordanåsen, någon mil norr om Hägglunds stora fabrik i Gullänget.

23-åriga Sofia Larsson gick industriprogrammet på gymnasiet och jobbar numera med utprovning och tester på BAE Hägglunds i Örnsköldsvik.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Gör bandvagnar till amerikanska militären

110 civilt utrustande bandvagnar av just den här typen ska levereras till amerikanska militären, en av Hägglunds tunga affärer, värd tre miljarder kronor.

Vid sidan av stridsfordon 90, eller Combat Vechicle 90 som den heter i internationella sammanhang, är de här bandvagnarna en grundbult i produktionen i Örnsköldsvik – och den stora efterfrågan ser ut att bli långvarig.

Flera nya jobb när Hägglunds expanderar

Sofia är en av många som anställts de senaste åren på Hägglunds – som Ö-viksborna säger – när företaget har gått från 800 till 2 000 anställda.

– Det är nya ansikten varje dag, säger hon, och det kan vara en utmaning.

VAD TILLVERKAR BAE SYSTEMS HÄGGLUNDS?

Hägglunds i Örnsköldsvik har utvecklats till en global vapenjätte med 80 procent av produktionen på export. Företaget ingår i en av världens största vapenkoncerner, brittisk-amerikanska BAE Systems, med 90 000 anställda.

De senaste stora beställningarna på CV90, stridsfordonet som används i Ukraina just nu, kom från Slovakien och Tjeckien.

Tillsammans har de två länderna beställt nära 400 stridsfordon till ett värde av strax under 40 miljarder kronor.

Samarbetet innebär att delar av produktionen kommer göras på plats i Slovakien och Tjeckien där CV90 kommer att slutmonteras.

Samtidigt är trycket så stort just nu att vapentillverkarna i Europa kan få svårt att hinna leverera alla beställningar. Redan idag har BAE Systems Hägglunds ett samarbete kring utveckling av bandvagnar med Tyskland och Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Mer i ämnet