Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Sofie Blombäck berätta om varför många unga inte röstar i EU-valet. Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Israelsson/SVT

Unga ratar EU-valet – statsvetaren: ”Väljer andra sätt”

Uppdaterad
Publicerad

De unga väljarna skippar EU-valet i större utsträckning än genomsnittet. Statsvetaren Sofie Blombäck på Mittuniversitetet tror att tidpunkten för valet i skolavslutningsperioden spelar roll men också att unga väljer andra sätt att påverka. Här svarar hon på tre frågor om valdeltagandet bland unga.

Historiskt sett ligger de yngsta åldersgrupperna av de röstberättigade i EU-valet lägre än genomsnittet när det gäller att faktiskt gå och rösta i EU-valet. Årets val till EU-parlamentet genomförs den 6-9 juni.

Samtidigt som röstandet i EU valet ökar är 18-24-åringarna mindre benägna att rösta än genomsnittet. Foto: Grafiskt centrum
EU-val 2024

18-24-åringarna har varit mest ointresserade vid tidigare EU-val och när SVT frågar unga i Timrå är den generella uppfattningen att de är oinsatta i vad valet handlar om.

Statsvetaren Sofie Blombäck på Mittuniversitetet, som forskat kring ämnet, menar att det inte är hela bilden.

– Unga är lika politiskt engagerade som tidigare men det är inte självklart att man kanaliserar det genom politiska partier, säger hon och menar också att specifika frågor kan engagera unga.

– Epa-traktorerna är ett sånt ”wild card”.

I videon svarar Sofie Blombäck på tre frågor om bakgrunden till att färre av de unga röstar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet