Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bilderna som avslöjar frontkollapsen – SVT har kartlagt den ryska framryckningen mot Otjeretyne. Foto: Mapcreator

Ukrainska elitstyrkan fick ledigt – då bröt ryssarna igenom

Publicerad

Vad som var tänkt att vara en ordnad ukrainsk rotation av trupper nära Avdijivka slutade i katastrof. Ryssarna utnyttjade luckor i försvaret och lyckades få till ett större genombrott som tog dem nästan en mil bortom de ukrainska linjerna.

”Pandoras ask har öppnats”, skriver den ukrainska analysgruppen Deepstatemap.

Ukrainas 47:e mekaniserade brigad spelade en viktig roll i försvaret av det nu av ryssarna erövrade Avdjivka och har beskrivits som ett elitförband.

De har sedan en tid hållit tillbaka ryssarna vid Berdytji, en liten ort norr om Avdijivka. Men i förra veckan kollapsade försvarslinjen där och bara dagar senare stod ryssarna utanför Otjeretyne, en större by drygt åtta kilometer norrut.

Kriget i Ukraina

På onsdagen vajade den ryska flaggan i mitten av samhället.

Tog ledigt – men fick vända om

Enligt flera ukrainska aktörer och medier så hade soldater från den 47:e roterats ut för att få ledigt efter nästan ett år av konstant tjänstgöring vid fronten.

Men hål i linjerna uppstod – och ryssarna tog sin chans. Ukrainarnas försvar bröt samman vilket tvingade styrkor från den 47:e att vända om.

Flera ukrainska militärer har uttryckt bestörtning över utvecklingen.

”Den drastiska ryska framryckningen var möjlig eftersom vissa enheter bara stack från sina positioner”, skriver Mykola Melnyk, en av brigadens officerare, på Facebook, och fortsätter:

”Hålen fick täckas av de som skulle återhämta sig, så den 47:e är tillbaka.”

Medger bakslag

En talesperson för den ukrainska militären medgav på tisdagen att delar av byn Otjeretyne tagits av Ryssland, men sa samtidigt att deras egna styrkor fortfarande befinner sig där.

Flera bedömare har beskrivit Otjeretyne som en möjlig språngbräda för attacker mot bland annat knutpunktsstaden Pokrovsk – som i sin tur av Ukrainas underrättelsechef pekats ut som ett potentiellt mål för Ryssland vid en kommande offensiv.

”Problemet med förlusten av Otjeretyne är främst förknippat med hotet om kollaps av hela försvarslinjen i Pokrovskriktningen som ledningen tvingades påbörja bygget av efter att ha lämnat Avdijivka”, skriver Ilja Abisjev, ryskspråkiga BBC:s militäranalytiker på Telegram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet