thomas nygren till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorns fyra bästa tips för att inte bli lurad på nätet. Foto: SVT, Storyblocks

Forskarnas strategi: ”Vaccin” mot falska nyheter och påverkanskampanjer

Publicerad

Att avgöra vad som är sant online blir allt svårare. Inom forskningen undersöker man om det går att ”vaccinera” människor mot vilseledande information, med hjälp av ett datorspel. Nu har metoden testats i svenska skolor.

– Det här är inte ett perfekt vaccin. Det är ett sätt att bli lite bättre på att identifiera manipulativa strategier, säger Thomas Nygren, professor i didaktik vid Uppsala universitet.

Det flödar av vilseledande information på nätet. Mycket sprids omedvetet om att det är falsk information. Men det finns även aktörer som har för avsikt att vilseleda och påverka. Då kallas det desinformation.

– Det här är något som vi måste förhålla oss till på nätet. Det kommer alltid finnas runt oss, det kommer aldrig kunna förbjudas, säger Thomas Nygren i SVT:s program Lurad.

För att lära människor upptäcka när de utsätts för påverkanskampanjer och desinformation har forskarna de senaste åren använt sig av en metod som kallas inokulering.

Det kan liknas vid ett vaccin då man utsätter sig för en liten dos av det skadliga i kontrollerad form, i det här fallet vilseledande information, för att på så sätt öka sin motståndskraft.

Lär sig avslöja desinformation – genom att själv sprida

Forskare har med hjälp av onlinespelet Bad News låtit spelare själva få testa att sprida påverkanskampanjer och falska nyheter i spelet för att lära sig känna igen de strategier som används.

Spelet utvecklades ursprungligen vid Cambridge och har testats av forskare i flera länder på olika grupper och gett positiva resultat. Nu har spelet för första gången testats vetenskapligt i svenska skolor.

Tillsammans med tre andra forskare gjorde Thomas Nygren en studie där 516 svenska gymnasieelever från fyra skolor deltog.

– Eleverna förbättrade sin förmåga att identifiera manipulativa tekniker i sociala medieinlägg och att skilja på pålitliga och vilseledande nyheter, säger han.

Även om det inte är ett perfekt vaccin så ger det en ökad motståndskraft för att bli lurad, menar Thomas Nygren.

– Det är väldigt bra om man kan förstå och förhålla sig till hur påverkansstrategier fungerar. För vi blir utsatta för manipulation varje dag.

Se SVT:s program Lurad i SVT Play.

Här är sex vanliga strategier som används vid påverkanskampanjer

  • Utger sig för att vara någon annan
  • Sprida konspirationsteorier
  • Skapa polarisering
  • Väcka känslor hos mottagaren
  • ”Trolla” människor online
  • Misskreditering

Lär dig mer om strategierna och påverkanskampanjer i Lurad på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.