Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

När brukar det bli sommar?

Uppdaterad
Publicerad

”Sommar, sommar, sommar”, en tid för sol, värme och semester. För många den viktigaste årstiden, för den får inte bara regna bort.

Alla har nog sin egen uppfattning om när sommaren anländer oavsett om det är syrenblomningen, skolavslutningen, första gräsklippningen eller premiärdoppet som är måttstocken.

Sommarens normala ankomst baserat på referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Den meteorologiska definitionen baserar på dygnets medeltemperatur. Om det är mulet och grått med en skapligt jämn temperatur över dygnet kan det därmed bli sommar fast man kanske inte upplever det så. Hellre tar man då soliga och varma dagar som följs av lite småkyliga, ett väder som med en tillräckligt hög dygnsmedeltemperatur gör att sommaren anses kommen.

Definition av meteorologisk sommar

– Fem dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur på 10,0 grader eller högre.

– När villkoret uppfyllts räknas datumet för det första av de fem dygnen som sommarens ankomst.

Svenskt datumrekord för tidig sommar är den 6 april 2024 i Malmö, Kristianstad och Malmö.

Lokalt ingen sommar alls

Sommarens normala ankomst har förskjutits nu när vi övergått till referensperioden 1991–2020 mot tidigare 1961–1990. I Götaland är starten tidigarelagd med cirka en vecka, medan det bara handlar om en handfull dagar om ens det i övrigt. För främst i de södra fjällen, från Dalarna upp till Jämtland anländer sommaren senare nu än tidigare, vilket rimmar bra med att medeltemperaturen för maj och juni är lägre nu än tidigare.

Förändring av sommarens normala start mellan nuvarande referensperioden 1991–2020 och den tidigare gällande referensperioden 1961–1990. Källa: SMHI. Foto: SVT

I snitt når aldrig sommaren till de mest svårtillgängliga dalgångarna i Lapplands- och Jämtlandsfjällen. Bland officiella mätstationer gäller det Tarfala och Stekenjokk i Lappland samt Blåhammaren och Åreskutan i Jämtland. Under åren 1991–2020 var det vanligaste där att sommaren uteblev, varvid normaldatum för sommarens ankomst saknas.

SOMMARENS NORMALA ANKOMST FÖR NÅGRA ORTER

Först ut: Göteborg, Västergötland samt Lund, Skåne och Örja, Skåne den 29 april

Malmö 30 april

Göteborg 29 april

Visby 13 maj

Jönköping 9 maj

Stockholm 7 maj

Karlstad 9 maj

Sundsvall 23 maj

Östersund 28 maj

Umeå 28 maj

Sorsele 4 juni

Luleå 29 maj

Kiruna 16 juni

Sist ut av de platser som får sommar: Sylarna, Jämtland den 19 juli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet