Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ber du dina föräldrar om Swish? Vad är den högsta summan du bett om? – SVT gick ut på stan och frågade folk om deras swish-vanor. Foto: Axel Rudén/SVT

Föräldrar säger sällan nej när barn frågar om pengar: ”Inte jätteförvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio barn som frågar sina föräldrar om en swishöverföring får det, enligt en ny undersökning. Det kan göra att barn inte lär sig hushålla med pengar, varnar experten.

– Det skapar en ny verklighet för många föräldrar, säger Niklas Uppenberg på Finansinspektionen.

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via betalningstjänsten Swish. Av dem får 70 procent nästan alltid sin vilja igenom. Det visar en ny undersökning av Verian på uppdrag av Ica Banken.

– Jag är inte jätteförvånad. Jag tror att det kan vara väldigt svårt för många föräldrar att sätta gränser när det kommer till just att swisha och att man blir ganska pressad när ens barn ringer ber om pengar, säger Niklas Uppenberg, projektledare för folkbildning på Finansinspektionen.

Under de senaste åren har antalet kontanter i omlopp i samhället minskat. Det är en stor förändring mot hur många som är föräldrar idag själva växte upp.

– Swish och andra betaltjänster har möjliggjort att det har blivit lätt att be om pengar, men också att föra över pengar. Det skapar en ny verklighet för många föräldrar, säger han och fortsätter:

– Vi får ju väldigt mycket frågor som berör det här med de digitala pengarna och hur man ska förhålla sig till det.

”Handlar om att ge sin barn en verktygslåda”

Att lära barn om ekonomiska vanor och beteenden som kan anses sunda är viktigt för att förbereda barnen på den verklighet som de kommer att möta.

– Det handlar om att ge sin barn en verktygslåda. Annars kanske man inte ser pengar som en begränsad resurs, och privatekonomi handlar ju i grund och botten om att hushålla med sina resurser.

Hur barn idag får pengar ser olika ut. Bland de yngsta barnen, mellan 8 till 11 år gamla, är det vanligast att man får pengar vid behov. För de äldre barnen är det däremot vanligast att man får vecko- eller månadspeng. Det tror Niklas Uppenberg är ”det enskilt bästa sättet att börja praktiskt lära sina barn om pengar”.

– Det skapar förutsättningar för barnen att lära sig att hushålla med resurser men också att prioritera utgifter.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Ica Banken. Den bygger på 1000 intervjuer med barn och unga från 8 till 18 år i den svenska allmänheten.

Samtliga har medverkat efter godkännande från vårdnadshavare. Datainsamlingen genomfördes 1–8 mars 2024

Källa: Ica banken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.