Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se svenska telekrigsoldater störa ut en fientlig drönare på övning i Mellansverige. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Här tränar försvaret på att störa ut fientliga drönare

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina med tusentals drönare i luften varje dag förändrar modern krigföring, och sätter ljuset på telekrig – och ett förband omgärdat av hög sekretess.

SVT fick vara med när Telekrigbataljonen stör ut drönare – en förmåga som kommer föras ut brett inom det svenska försvaret.

Vi är någonstans i Mellansverige med ett förband vi aldrig fått filma tidigare; Telekrigbataljonen. Delar av spanings- och störningsutrustningen är så hemlig att den är bortplockad.

Det handlar om telekrig; elektronisk krigföring för avancerad spaning och störning mot olika mål och sätt som motståndare kommunicerar, något som Sverige har varit bra på länge.

Men kriget i Ukraina har förändrat modern krigföring – nu behöver de bli dubbelt så många, och hantera nya hot. I dag övar ett kompani på att störa ut drönare.

– Drönare har gått från att vara en exklusiv resurs på några få ställen i en militär organisation, till något som finns en masse, säger Henrik Kasesalu, krigsförbandschef.

”Används för att slå ut en enda soldat”

Det är inte jätteavancerade drönare som masstillverkas just nu. Vissa källor uppger att det bara i Ukraina handlar om 10 000-tals, och i Ryssland 100 000-tals, varje månad. Men de har dödlig och förödande kraft.

– I dagsläget är de så billiga att de till och med används för att slå ut en enda soldat, säger Henrik Kasesalu.

Fronten i Ukraina är lång och styrkorna har kört fast sen länge. Och med tusentals drönare i luften varje dag kan ingen röra sig – utan att fienden ser dig.

Då blir förmågan att störa ut som förbandet visar extremt viktig – starkast signal vinner. På sikt behöver man också kunna hantera svärmar av drönare, kanske självstyrande med hjälp av AI.

Soldaterna har identifierat en drönare och använder störsändare. Drönarpiloten förlorar omedelbart kontakten med farkosten, den blir omöjlig att manövrera och seglar ner mot marken. Samtidigt blottas telekrigkompaniet och förbandet måste agera snabbt för att inte upptäckas av motståndaren

Den här förmågan kommer att föras ut brett inom försvaret framöver.

– Det räcker inte att vi har ett fåtal förband som kan göra det här. Det behöver finnas överallt, så att vi kan hantera hotet, säger Henrik Kasesalu.

DET HÄR ÄR TELEKRIG

Telekrigföring är elektronisk krigföring som länge varit central för försvaret, men som vuxit i betydelse med Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Det handlar om att upptäcka och utnyttja eller försvåra för motståndaren genom att arbeta inom det elektromagnetiska spektrumet, som radiovågor och gps.

Det kan t ex innebära att spana på personer eller fordon av olika slag, eller störa ut motståndarens kommunikation.

Källa: Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.