Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spridning av avfall och höga temperaturer drabbar personer på flykt: ”Från soluppgång till nio på kvällen sitter vi utanför tälten”. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Oro för varm sommar i Gaza: ”Känns som att sitta i en eldstad”

Publicerad

April månads värmebölja i Gaza gav en föraning om vad som väntar i sommar. Samtidigt ökar spridningen av infektionssjukdomar.

– Tälten är Guds brinnande eld. Det känns som om vi sitter i en eldstad, säger flyktingen Salama Abdel-Al.

I slutet av april nåddes temperaturer över 39 grader på platser i Gaza. Något som orsakat stort lidande för människor på flykt.

Enligt WHO ska två barn ha dött på grund av värmen.

Trots att de höga temperaturerna sedan dess avtagit något finns nu en stor oro bland Gazabor och hjälporganisationer om vad som står för dörren.

Under sommaren snittar till exempel temperaturerna i Rafah, dit hundratusentals palestinier flytt, drygt 30 grader. Under varmare dagar kan det bli över 38 grader, skriver NPR.

Oro för diarré och Hepatit A

Kriget har också drabbat Gazas serviceanläggningar. Något som gjort att det på flera platser inte går att göra sig av med avfall och avloppsvatten.

Det i kombination med att temperaturerna stiger gör att infektionssjukdomar lättare sprids.

Louise Wateridge, kommunikationsansvarig på Unrwa i Rafah, säger att man är orolig för både Hepatit A och diarré.

– Det finns ingenstans att säkert göra sig av med skräp. Personer lever under dessa plastbitar i en väldigt instabil miljö. Det kommer inte att bli bättre, säger hon till Bloomberg.

Se klippet: Värmebölja och osanitära förhållanden bland palestinska flyktingar i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.