Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De studenter SVT träffar på universitetet i Lund tycker det är ett absolut nej till samvetsfrihet för läkarstudenter. Foto: Johanna Holstein

Läkarstudent: ”Det är absolut nej till samvetsfrihet”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att läkarstudenter efterfrågar anpassningar efter sin egna moraliska kompass, enligt en debattartikel I Läkartidningen som lärare från flera olika läkarutbildningar skrivit under. Men få fall går så långt som till universitetsledningen.

”Vi upplever en ökad efterfrågan på anpassad utbildning från studenter på läkarprogrammet, exempelvis att avstå från obligatoriska moment eller delta i modifierad form”, skriver lärare från läkarutbildningarna i Lund, Göteborg, Linköping och Norge gemensamt i en debattartikel i Läkartidningen.

Ville inte dissekera ett lamm

Det kan handla om att inte vilja följa med till abortmottagningar eller utföra undersökningar på personer av motsatt kön.

samvetsfrihet

Men det är sällan det går så långt att en elev blir spärrad från att kunna läsa vidare på programmet som i Jasper Forfang Righards fall när han vägrade dissekera ett lamm på grund av sin etiska övertygelse som vegan.

Han gjorde en dispensansökan som avslogs och till sist gav överklagandenämnden för högskolan universitetsledningen rätt. Jasper kunde då inte fortsätta sina studier vid Lunds universitet.

Få fall går så långt att studenten får sluta

– Ofta har vi en diskussion med studenten och förklarar varför vi menar att varje moment är viktigt. Oftast förstår studenten då, säger Sara Regnér som är programdirektör för läkarutbildningen i Lund.

Hon har bara varit med om Jaspers fall som gått så långt som till en överklagan.

”Absolut nej till samvetsfrihet”

Och de studenter som SVT träffar som alla pluggar till läkare i Lund är överens: Om man ger sig in på läkarutbildningen så får man alla moment tåla.

– Det blir svårt att dra gräns så därför tycker jag nog att det ska vara ett absolut nej till samvetsfrihet men det är klart att det är tråkigt när det drabbar enskilda studenter, säger läkarstudenten Axel Hultén Sagert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

samvetsfrihet

Mer i ämnet