Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veckans demonstrationer kommer att bli de två största hittills i Malmö, sedan kriget bröt ut mellan Israel och Hamas i oktober, tror polisen. Foto: SVT Arkiv

Stora demonstrationståg under Eurovision – 40 000 kan ge sig ut på Malmös gator

Uppdaterad
Publicerad

Stora demonstrationer mot Israels deltagande i Eurovision väntas i Malmö i veckan.

– Vi och arrangörerna tror på uppemot 40 000 deltagare både på torsdag och på lördag om Israel går till final, säger Daniel Mårtensson, dialog- och kommunpolis i Malmö.

Det kommer att bli det två största tågen hittills i Malmö sedan kriget bröt ut mellan Israel och Hamas i oktober, tror polisen.

Hittills har 65 organisationer gått med i kampanjen ”Stoppa Israel – för fred och ett fritt Palestina. De ska gå under parollen ”Uteslut Israel från Eurovision” när de tågar genom Malmö i nästa vecka.

– Vi protesterar mot att Israel får vara med i Eurovisonen. Inte för att vi vill förstöra eller sabotera, säger Nabil Abdulmajid, som är en av arrangörerna. Han säger att de har ett gott samarbete med polisen och att de kommer att ha ett hundratal egna vakter som ser till att allt går lugnt till.

Eurovision song contest 2024

Hoppas på att slippa bråk

De demonstrationståg som hittills har arrangerats i Malmö till stöd för Palestina har varit fredliga.

Eurovisionveckan är dock speciell eftersom det väntas runt 100 000 besökare till Malmö. På torsdagen ska det även genomföras en demonstration i centrala Malmö som välkomnar den israeliska delegationen.

Vad ser du för faror?

– Det är väl att dåliga element vill kidnappa de här demonstrationerna för att de vill bråka, säger Daniel Mårtensson, dialog- och kommunpolis i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet