Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det egentligen som händer i Georgien? SVT:s utrikesreporter Bert Sundström reder ut frågan här. Foto: AP/Reuters

Slagsmål och gigantiska protester – det här vad som står på spel i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Slagsmål i parlamentet och demonstranter som drabbar samman med polis. Vad är det egentligen som händer i Georgien just nu?

– Från motståndarsidan ser man lagförslaget som ett sätt att stoppa all kritik mot regeringen, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström.

Tiotusentals demonstranter har under dagarna tagit till gatorna i Georgiens huvudstad Tbilisi. Anledningen är det omstridda lagförslaget om ”utländska agenter” som bara har ett steg kvar i parlamentsprocessen.

Lagförslaget syftar till att kunna stämpla organisationer som ”utländska agenter” om mer än 20 procent av deras finansiering kommer från andra länder.

Enligt flera bedömare kommer den röstas igenom i parlamentet där det ryssvänliga partiet Georgisk dröm har majoritet.

Liknande lag som föreslogs i fjol

Landets regering lade fram en liknande lag i fjol, men drog tillbaka den efter att stora protester bröt ut.

– Gissningsvis trodde makthavarna i Georgien att folk hade tröttnat på det och att det inte skulle väcka lika mycket uppmärksamhet nu som det gjorde för ett år sedan, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.