kossor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan det sprida sig till Sverige och hur farligt är den ovanliga smittan? Hör statsepizootolog Karl Ståhl om riskerna och oron. Foto: TT/AP

Fågelinfluensa sprids bland mjölkkor i USA

Publicerad

Fågelinfluensaviruset har för första gången infekterat kor och sprider sig snabbt på mjölkgårdar i USA. Men enligt lokala myndigheter är det fritt fram att fortsätta dricka mjölk.

Det första fallet av fågelinfluensa hos kor rapporterades in den 25 mars. Det handlar om virusvarianten H5N1, som sedan dess har fått stor spridning på mjölkgårdarna runtom i USA.

De smittade korna får lägre mjölkproduktion med tjockare mjölk, mindre aptit och drabbas av uttorkning och feber. Cirka tio procent insjuknar i drabbade grupper och symtomen är kortvariga, uppger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Hittills har viruset upptäckts i åtta av landets delstater, men är troligen mer utbrett än så. Enligt nya mjölkprov från livsmedelsaffärer i USA testades cirka vart femte prov positivt för viruset, uppger landets livsmedelsverk FDA.

Okej till fortsatt mjölkdrickande

Amerikanska myndigheter meddelar att de jobbar på att utreda smittorna och minska risken för spridning mellan delstaterna. De poängterar samtidigt att det inte finns några belägg för att de viruspartiklar som hittats i mjölken i matbutiker är smittsamma för människor.

Anledningen är att pastöriseringen av mjölken avlägsnar alla smittämnen och virus till den nivån att de inte längre utgör en smittorisk.

Ytterligare tester ska dock genomföras för att säkerställa att mjölken är drickbar.

– Hittills har vi inte sett något som skulle ändra vår bedömning att den kommersiella mjölkförsörjningen är säker, säger FDA till CNN.

Spridningen oroar forskare

Den snabba spridningen av fågelinfluensan bland kor oroar många forskare, då den efter covidpandemin påminner om världens sårbarhet för nya virushot, skriver Politico.

Att virusvarianten nu har dykt upp hos däggdjur tyder också på att viruset har muterats för att kunna fortsätta sprida sig, vilket för det ett steg närmare att infektera människor.

Hittills finns det endast ett bekräftat fall av att den nya varianten smittat en människa, vilket var genom direkt kontakt med en sjuk ko i Texas. Personen klarade sig undan med lindriga symptom.

Det finns inga tecken på att viruset smittar från människa till människa.

Fågelinfluensa hos människor

Det finns flera olika varianter av viruset som kan orsaka fågelinfluensa hos fåglar. Viruset smittar lätt mellan vilda fåglar, ofta utan att orsaka påtaglig sjukdom. Utbrott av fågelinfluensa förekommer framförallt hos tamfåglar som höns och kalkoner.

Det är mycket ovanligt att människor smittas, men vid infektion är dödligheten hög. Sedan 2003 har drygt 860 människor i främst Asien och Nordafrika insjuknat, varav 53 procent har avlidit (november 2021).

H5N1 är en av varianterna som kan orsaka sjukdom bland människor.

Fågelinfluensa bedöms inte smitta via livsmedel. För att du ska bli smittad krävs nära kontakt med sjuka djur eller deras avföring.

Symtomen för människor är till exempel infekterade ögon, hosta, feber och muskelvärk.

Källa: Folkhälsomyndigheten/1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.