Meteorologisk vår är ju när dygnets medeltemperatur stadigt ligger över 0 grader. Nätterna kan ju då fortsatt vara kalla med åtskilliga minusgrader. Så kanske tycker många att det först blir ”riktigt” vår när frostnätter också upphör.
Alltifrån mars till juli
Sverige är avlångt, vilket blir extra tydligt när man pratar om exempelvis frostnätter. Redan i slutet av mars är det i snitt på vårens frostnätter i sydvästligaste Skåne, medan det dröjer till månadsskiftet juni–juli innan de mest otillgängliga köldhålen i fjällkedjan i snitt slipper frostnätter. För stora delar av landet kommer sista frostnatten för våren i maj eller början av juni, så det är bara kustnära områden i Götaland som kan hoppas på frostfritt redan i april.
I snitt alltså, för det skiljer väldigt mycket från år till år. De så kallade järnnätterna infaller ju först i juni, så köldgrader i söder kan i extremfallet slå till även mitt i sommaren. Alla landsdelar har exempelvis köldrekord som ligger på minussidan för årets samtliga månader. Götalands julirekord är 3½ minusgrad, noterat i Önnarp, Västergötland den 3 juli 1902 och i Eckersholm, Småland den 7 och 8 juli 1917. I den allt varmare värld vi lever är sannolikheten att vi skulle få uppleva frostnätter i Götaland i juli väldigt liten.