Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Hör meteorologen Marcus Sjöstedt berätta om när brukar vara sista nattfrost på våren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör meteorologen Marcus Sjöstedt berätta om när brukar det vara sista nattfrosten på våren Foto: SVT

När är sista nattfrosten på våren?

Uppdaterad
Publicerad

Sista nattfrosten för våren är kanske det definitiva slutet för vintersäsongen, och det varierar mycket i landet och från år till år när det sker.

Meteorologisk vår är ju när dygnets medeltemperatur stadigt ligger över 0 grader. Nätterna kan ju då fortsatt vara kalla med åtskilliga minusgrader. Så kanske tycker många att det först blir ”riktigt” vår när frostnätter också upphör.

Alltifrån mars till juli

Sverige är avlångt, vilket blir extra tydligt när man pratar om exempelvis frostnätter. Redan i slutet av mars är det i snitt på vårens frostnätter i sydvästligaste Skåne, medan det dröjer till månadsskiftet junijuli innan de mest otillgängliga köldhålen i fjällkedjan i snitt slipper frostnätter. För stora delar av landet kommer sista frostnatten för våren i maj eller början av juni, så det är bara kustnära områden i Götaland som kan hoppas på frostfritt redan i april.

Normaldatum för sista frostnatten för våren baserat på data för referensåren 1991–2020. Lokala skillnader förekommer, så detta är en något utjämnad och förenklad version. Källa: SMHI. Foto: SVT

I snitt alltså, för det skiljer väldigt mycket från år till år. De så kallade järnnätterna infaller ju först i juni, så köldgrader i söder kan i extremfallet slå till även mitt i sommaren. Alla landsdelar har exempelvis köldrekord som ligger på minussidan för årets samtliga månader. Götalands julirekord är 3½ minusgrad, noterat i Önnarp, Västergötland den 3 juli 1902 och i Eckersholm, Småland den 7 och 8 juli 1917. I den allt varmare värld vi lever är sannolikheten att vi skulle få uppleva frostnätter i Götaland i juli väldigt liten.

Genomsnittligt antal dygn med frost per månad baserat på data för referensåren 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema normalt svenskt väder

Mer i ämnet