Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De förfalskade sedlarna säljs på nätet och det är svårt att kontrollera äktheten. Det berättar forensikern Michael Johansson i videon. Foto: SVT

Falska sedlar säljs på sociala plattformar

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt lättare att skapa förfalskade sedlar. En minskad kontanthantering har dessutom gjort att fler har svårare att upptäcka att en sedel inte är äkta. För kriminella har det här blivit en inkomstkälla.

– Allt som går att tjäna pengar på är något som kriminella försöker utnyttja. Att sälja dessa falska sedlar är det bästa sättet för dem att göra det, säger Michael Johansson, förste forensiker vid NFC.

Under de senaste fyra åren har värdet av beslagtagna falska, svenska sedlar varit mer än dubbelt så högt som det var de fyra åren innan dess, visar siffror från Riksbanken och Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Utvecklingen av teknologin, som tidigare var tillgänglig enbart för ett fåtal, har underlättat för fler individer att tillverka falska sedlar.

Kriminella utnyttjar välfärd

– Alla över skolålder har kompetens att framställa liknande, säger Michael Johansson vid NFC.

”Utför inte tillräckligt med kontroller”

De förfalskade sedlarna säljs sedan på sociala medier. I videor som de kriminella själva publicerar ser man hur de trycker sedlarna och sedan skickar dem via försändelser för att undvika att bli upptäckta av polisen.

Sedlarna saknar alla säkerhetsdetaljer som visar att de är äkta. En anledning till att de kan cirkulera i samhället är att vi inte använder kontanter lika ofta längre, vilket leder till att vi har tappat förmågan att upptäcka de falska, menar Michael Johansson.

– Vi har en av de starkaste sedlarna i världen, men vi utför inte tillräckligt med kontroller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser du om en sedel är äkta eller falsk. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Tryckt värde på beslagtagna förfalskade sedlar

2019 : 809 680 kronor

2020 : 3 202 610 kr

2021 : 2 257 440 kr

2022 : 2 008 520 kr

2023 : 1 047 670 kr

Källa: Nationellt forensiskt centrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet