Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du kommer inte få frågor om var pengarna kommer ifrån”. Se när SVT:s reporter erbjuds att köpa en lägenhet kontant. Foto: Foto: SVT

Här erbjuds UG:s reporter köpa en lägenhet – cash : ”Väskor med kontanter”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Här erbjuds Uppdrag gransknings reporter Diamant Salihu att köpa en lägenhet i kontanter – utan några frågor om pengarnas ursprung. Erbjudandet kommer från ett av Dubais största privata fastighetsbolag.

– Det är noll risk, noll frågor, säger säljaren.

Uppdrag gransknings reporter visas runt i en tvårummare i Avanti Tower, på samma våningsplan där den livstidsdömde gängledaren Salam Shebani äger en lägenhet i Dubai.

Se ”Dubaisvenskarna” på SVT Play

När vi frågar säljaren om vilka sätt lägenheterna kan betalas på så föreslår han bland annat ”väskor med kontanter”. Han säger att det även går bra att överföra miljoner via hawala-växlare, det informella betalsystemet som Uppdrag granskning tidigare rapporterat om.

Dubai-säljarens erbjudande kommer samtidigt som poliser från hela världen samlats i staden på World Police Summit, bland annat chefen för svenska Nationella operativa avdelning men även chefer från de internationella polisorganisationerna Europol och Interpol.

Pengar återinvesteras i brottslighet

Polischeferna pratar under konferensen om svårigheten att komma åt kriminellas tillgångar – bara två procent tas i beslag samtidigt som resten återinvesteras i ny brottslighet. Samtidigt visar Uppdrag gransknings internationella läcka hur efterlysta maffialedare från hela världen investerat i mångmiljonfastigheter i Dubai.

Säljaren, som jobbar på Damac Properties i Dubai, förklarar för Uppdrag granskning, som filmar mötet i hemlighet, att inga myndigheter kommer att ställa några frågor så länge det handlar om investeringar i fastigheter. Han beskriver ett upplägg för penningtvätt genom bostadsmarknaden.

– Om du säljer fastigheten och sedan överför hela summan till ett bankkonto, då är det inga problem, säger han.

Fastighetsbolaget Damac uppger att de gör bakgrundskontroller på sina klienter och att företagets policy inte är att rekommendera kunder att betala med kontanter. Säljarens uttalanden kommer att utredas, enligt bolaget.

Svenskarna i Dubailäckan

Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.

Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.

Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.