Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är bara en början av en boom i elnätsbatterier” – hör Kristofer Fröjd berätta om varför det investeras i batterianläggningar. Foto: Naima Abdi

Nya jättebatteriet i Kungsbacka kan ge el till 3 000 hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Antalet storskaliga batterilager förväntas sexfaldigas under 2024. Den här nya anläggningen i Hanhals i Kungsbacka är en av de hittills största i Sverige. Se hur den fungerar och varför den byggs.

– Elförbrukningen förväntas att fördubblas inom 20 år, säger Kristofer Fröjd, affärsutvecklare på Ellevio som planerar att inom kort koppla in ytterligare ett liknande batterilager i Lindome, Mölndals kommun.

I klippet ovan ser du varför batterilagret utanför Kungsbacka byggts och hur det förväntas att påverka hushåll och industrier.

Kraftig ökning av storskaliga batterilager under 2024

Antalet storskaliga batteriparker som kopplats på elnätet har sexdubblats sedan 2021 – och ökningen förväntas bli lika stor bara under 2024, enligt Energimyndigheten.

Se experten svara på tre frågor om batterilagring – vad de är bra för och hur de kan påverka ditt elpris:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Lundström, forskningshandläggare på Energimyndigheten förklarar varför det anläggs allt fler batterilager runt om i landet Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.